«Η σκανδιναβική χώρα αρνήθηκε να επιβάλλει καραντίνα και “λουκέτα”

Η Σουηδία μια χώρα με πληθυσμό που δεν διαφέρει πολύ από αυτόν της Ελλάδας, με 10.33 εκατομμύρια κατοίκους ακολουθεί μια ανορθόδοξη στρατηγική απέναντι στον κοροναϊό.

Τι κι αν μέχρι τις 22 Απριλίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τα 15.322 και πέθαναν 1.765 άνθρωποι την ώρα που στην Ελλάδα ήταν καταγεγραμμένα μέχρι την Πέμπτη 2.463 κρούσματα και μόλις 125 θάνατοι.

Στη Σουηδία, οι άνθρωποι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, η σκανδιναβική χώρα αρνήθηκε να επιβάλλει lockdown ή αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αντιθέτως, η σουηδική κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει συμβουλευτική στάση, με συστάσεις για τηλεργασία, απομόνωση των ηλικιωμένων και αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα σύνορα της χώρας παραμένουν ανοιχτά, ενώ τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών εξακολουθούν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Παράλληλα, οι περισσότερες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εστίασης και διασκέδασης.

Την περασμένη εβδομάδα, 22 επιστήμονες κατήγγειλαν αποτυχία της κυβέρνησης στον έλεγχο της πανδημίας ενώ έκαναν έκκληση για άμεση επιβολή αυστηρότερων μέτρων, μέσα από άρθρο τους στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Στο ίδιο άρθρο τόνισαν πως έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι από τον ιό στους οίκους ευγηρίας της χώρας, ενώ παράλληλα ο δείκτης θνητότητας είναι σημαντικά υψηλότερος στη Σουηδία σε σχέση με τις γειτονικές χώρες όπου έχουν ήδη επιβληθεί αυστηρά μέτρα.

Ωστόσο, ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας που σχεδίασε τη στρατηγική της χώρας για την πανδημία, παραμένει αμετανόητος.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Nature” και στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από την στρατηγική του απάντησε: «Ναι! Ξέρουμε ότι ο κοροναϊός είναι υπερβολικά επικίνδυνος για τους πολύ ηλικιωμένους, πράγμα που φυσικά είναι δυσάρεστο.

Όμως, συγκρίνοντάς τον με άλλες πανδημίες, υπάρχουν πολύ χειρότερα σενάρια από αυτό. Τα περισσότερα προβλήματα που έχουμε σήμερα, δεν οφείλονται στη νόσο, αλλά στο γεγονός ότι τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν σωστά σε ορισμένα περιβάλλοντα.

Για παράδειγμα υποτιμήσαμε το πρόβλημα των οίκων ευγηρίας και τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων σε αυτούς. Έπρεπε να έχουμε προχωρήσει σε πιο εκτεταμένους ελέγχους”.

Ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της ανορθόδοξης στρατηγικής;

Το μέλλον θα δείξει…