Αποκαλυπτική έκθεση για την κλιματική κρίση αναδεικνύει τον επιβλαβή ρόλο της οικονομικής ελίτ, που ελέγχει την παγκόσμια παραγωγή και οικονομία, στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.
Η έκθεση αποδεικνύει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα γενικής “ανθρώπινης” ευθύνης, αλλά έχει ταξική ρίζα. Βασικός υπαίτιος της καταστροφής των οικοσυστημάτων, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ακραίων φαινομένων δεν είναι ο παγκόσμιος πληθυσμός, αλλά η μικρή κάστα των πλουσίων και των κατόχων των μέσων παραγωγής.
Η προ μηνών έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam έδειξε ότι το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη ευθύνεται για την εκπομπή ρυπογόνων αερίων ίση με αυτή των 2/3 των φτωχότερων.
Υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία, αφού μιλάμε για πέντε δισεκατομμύρια (66%) ανθρώπους έναντι μόλις 77 εκατομμυρίων (1%). Αυτό το 1% είναι υπεύθυνο για το 16% των παγκόσμιων εκπομπών λόγω της παραγωγικής δραστηριότητάς του και της κατανάλωσής του.
Παρόλο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους, κάποιοι ευθύνονται περισσότερο από άλλους και οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα, όπως τόνισε ο Μαξ Λόσον, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.
“Όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να μειώσεις τις προσωπικές εκπομπές σου και αυτές που συνδέονται με τις επενδύσεις σου”, εξήγησε, επισημαίνοντας ότι οι πλούσιοι δεν χρειάζονται τρίτο αυτοκίνητο ή τέταρτες διακοπές.
Η έκθεση, με τίτλο «Κλιματική Ισότητα: Ένας πλανήτης για το 99%», βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για το Περιβάλλον (Stockholm Environment Institute, SEI) σχετικά με τις εκπομπές ανά εισοδηματική κατηγορία μέχρι το 2019.
Το εισοδηματικό όριο για το 1% των πλουσιότερων αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη χώρα: στις ΗΠΑ είναι 140.000 δολάρια, ενώ στην Κένυα 40.000 δολάρια.
Στη Γαλλία, το 1% των πλουσιότερων έκανε σε 10 χρόνια εκπομπές ίσες με αυτές του 50% των φτωχότερων. Ακόμα και αν εξαιρεθούν οι επενδυτικές εκπομπές του, ο Μπερνάρ Αρνό, ο πρόεδρος της LVMH, έχει αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα 1.270 φορές υψηλότερο από αυτό του μέσου Γάλλου.
“Αν οι κυβερνήσεις δεν υιοθετήσουν μια προοδευτική κλιματική πολιτική, όπου αυτοί που κάνουν τις μεγαλύτερες εκπομπές θα κληθούν να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες, δεν θα έχουμε ποτέ αποτελεσματικές πολιτικές”, τόνισε ο κ. Λόσον.