Είναι σημαντικό να δίνουμε την προσοχή μας σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε

Από τον παράδεισο στην κόλαση και επιστροφή και πάλι πίσω. Η περίπτωση ενός ζευγαριού από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι η ψυχραιμία και η ζωή συνεχίζεται ακόμα κι αυτές τις δύσκολες ημέρες. Η περιπέτειά τους  απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού το ζευγάρι εγκλωβίστηκε στον «παράδεισο» κάνοντας τον μήνα του μέλιτος.

Όμως, ο κοροναϊός τους υποχρέωσε να παραμείνουν στον «παράδεισο» που επέλεξαν, για τον οποίο όμως καλούνται πλέον να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη και να σπαταλήσουν όλες τις οικονομίες τους, αυτές μάλιστα που είχαν για την αγορά ενός σπιτιού, εάν θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους .

Κι όμως η περίπτωσή τους μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για όλους όσοι βλέπουν μόνο αδιέξοδα αυτή την περίοδο. Το νιόπαντρο ζευγάρι δεν έπαψε να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο ακόμα και τώρα που βρίσκονται απομονωμένοι και μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους.

Για όλες τις περιπτώσεις υπάρχει και μία λύση, λένε οι ειδικοί σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης που οι περισσότεροι στις μέρες μας έχουν ανάγκη. Η Olivia και ο  Raul De Freitas ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών για να μπορέσουν να βγουν νικητές από αυτή την περιπέτεια. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε τη ψυχολογία μας σε καλή κατάσταση και να διώξουμε το άγχος.

Το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί ξεκινά από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το πρωί τα μάτια μας.  «Το πρωί, είναι πιθανό να ξυπνήσουμε με μια αίσθηση ανησυχίας, ή απλώς να μην αισθανόμαστε τόσο γειωμένοι όσο συνηθίζαμε να νιώθουμε. Τότε, μπορεί να αγχωθούμε ξαφνικά επειδή έχουμε αργήσει να ξεκινήσουμε τη δουλειά από το σπίτι.

Εκείνη τη στιγμή, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι όλα καλά, ότι βρίσκεστε στο κρεβάτι σας και ότι τίποτα επικίνδυνο δεν μπορεί να σας συμβεί. Αυτή είναι μια καλή αφορμή για κάνετε ασκήσεις αναπνοής.

Εισπνεύστε και μετρήστε μέχρι το τρία, και στη συνέχεια εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το έξι. Αν το επαναλάβετε αυτό  3 φορές μπορεί  να κατευνάσετε την αντίδραση αυτή του οργανισμού σας.

Η ιδέα είναι να διπλασιάσετε τον αριθμό των εκπνοών που παίρνετε. Κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε ότι αισθάνεστε ανήσυχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να πάρετε μερικές ανάσες, έτσι ώστε να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα».

 

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Οι ειδικοί απαντούν:

«Μπορείτε, επίσης, να λέτε στον εαυτό σας φράσεις που εστιάζουν την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή. «Αυτή τη στιγμή, όλα είναι καλά». «Κάνω ό, τι μπορώ». «Εγώ, όπως κι όλοι οι άλλοι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τι συμβαίνει».

Είναι σημαντικό να δίνουμε την προσοχή μας σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε για αυτή την κατάσταση και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει είναι ενοχλητικό, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε άλλα πράγματα που συμβαίνουν μέσα στη μέρα και είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε αυτά τα πράγματα και όχι στα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Εάν ανησυχείτε για κάτι, αναρωτηθείτε αν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Αν δεν μπορείτε, πρέπει να προσπαθήσετε να αφήσετε αυτούς τους προβληματισμούς να εξανεμιστούν.

Είναι, επίσης, σημαντικό να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στην ενημέρωση για τον κοροναϊό. Ενημερωθείτε από τα μέσα ενημέρωσης  που συνηθίζετε να ενημερώνεστε, αρκεί να είναι αξιόπιστα, αλλά μην κρατάτε συνεχώς την τηλεόραση ανοιχτή ακούγοντας τις ειδήσεις. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό δημιουργεί μια αίσθηση υπερφόρτωσης και άγχους.

Ακόμα κι αν ο φόρτος εργασία σας δεν έχει μειωθεί, θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο τις βραδινές ώρες. Κάνετε οτιδήποτε σας βοηθά να χαλαρώσετε, όπως να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας σειρές, να διαβάζετε περισσότερο ή να περπατήσετε.

Μπορεί επίσης να είναι μια καλή στιγμή να δοκιμάσετε κάτι νέο. Σχεδόν όλοι μας έχουμε κάτι που πάντα θέλαμε να κάνουμε, όπως να μάθουμε να παίζουμε κιθάρα ή να ζωγραφίζουμε. Υπάρχουν εκπληκτικά βίντεο στο YouTube για την εκμάθηση όλων  αυτών».