Επειδή όμως Κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ βλέπει την πανδημία του κοροναϊού ως μια μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία να οργανώσει δικαιότερα με βιώσιμο τρόπο τους ρόλους των φύλων
Είναι πολλά αυτά που ήδη έγιναν και πολλά περισσότερα αυτά που δεν έχουν γίνει ακόμα αφού ο δρόμος προς την πραγματική ισότητα έιναι ακόμα μακρύς και ανηφορικός.
Για να μην μεμψιμοιρούμε όμως η καλή είδηση είναι ότι πλέον ξεπερνά το 33% το ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα ενώ, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton «Women in Business: A window of opportunity», το ποσοστό γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις παγκοσμίως, άγγιξε το 31%.
Σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως αυξήθηκε στο 31% είναι ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια (2019 και 2020) παρέμενε επίμονα στάσιμο στο 29%.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κατέγραψε «άλμα» κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, στο 33% έναντι 24% το 2020. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση υποχώρησε στο 13% έναντι 24% το προηγούμενο έτος.
Στον αντίποδα, προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που δεν προβαίνει σε ενέργειες για τη βελτίωση των ίσων ευκαιριών των δύο φύλων στις ανώτερες διοικητικές θέσεις υποχώρησε στο 53% το 2020 έναντι 62% το 2019, παραμένει, γενικότερα, πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (18%).–
Από την άλλη η ανάλυση του ετήσιου δείκτη «Women in Work» της PwC, για το 2021, που αξιολογεί την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών σε 33 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ),δείχνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί θα γυρίσει στα επίπεδα του 2017 έως το τέλος της χρονιάς που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας.
Επί εννέα χρόνια, οι χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραφαν σταθερή πρόοδο ως προς την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών. Ωστόσο, λόγω της COVID-19, αυτή η τάση πλέον αντιστρέφεται, με εκτιμώμενη πτώση της τάξης του 2,1% μεταξύ 2019 και 2021, σύμφωνα με την ανάλυση της PwC. Ο δείκτης φαίνεται να δείχνει σημάδια ανάκαμψης το 2022, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αντιστοιχούν σε 0,8 μονάδες.
Πριν την έλευση της COVID-19, οι γυναίκες απασχολούνταν κατά μέσο όρο έξι ώρες περισσότερο από τους άνδρες στη μη αμειβόμενη φροντίδα των παιδιών κάθε εβδομάδα (σύμφωνα με την έρευνα του UN Women).
Στη διάρκεια της πανδημίας, οι γυναίκες έχουν αναλάβει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο και πλέον απασχολούνται 7,7 περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε μη αμειβόμενη φροντίδα παιδιών από τους άνδρες – αυτή η «δεύτερη βάρδια» αντιστοιχεί σε 31,5 ώρες την εβδομάδα, σχεδόν όσο μια επιπλέον δουλειά πλήρους απασχόλησης.
Αυτή η αύξηση στην μη-αμειβόμενη εργασία έχει ήδη μειώσει τη συνεισφορά των γυναικών στην οικονομία. Εάν αυτό το επιπλέον φορτίο συνεχιστεί, θα οδηγήσει περισσότερες γυναίκες στην μόνιμη έξοδό τους από την αγορά εργασίας, αντιστρέφοντας την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων και μειώνοντας την παραγωγικότητα της οικονομίας.
Ενώ κάποιες γυναίκες ίσως επιλέξουν να αποχωρήσουν προσωρινά από το εργατικό δυναμικό λόγω COVID-19, με την πρόθεση να επιστρέψουν μετά την πανδημία, οι έρευνες δείχνουν ότι τα διαλείμματα καριέρας έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην προοπτική των γυναικών στην αγορά εργασίας, και ότι οι γυναίκες θα επιστρέψουν σε χαμηλότερα αμειβόμενες και χαμηλότερης εξειδίκευσης θέσεις.
Σημειώνεται ότι στη Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση στον δείκτη μεταξύ 2018 και 2019, χάρη στη βελτίωση όλων των δεικτών της αγοράς εργασίας, εκτός από το ποσοστό των εργαζομένων γυναικών πλήρους απασχόλησης.
Επειδή όμως κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ βλέπει την πανδημία του κοροναϊού ως μια μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία να οργανώσει δικαιότερα με βιώσιμο τρόπο τους ρόλους των φύλων.
«Η πανδημία -γράφει σε άρθρο της για την ημέρα της γυναίκας-δεν ανέδειξε μόνο ουσιώδεις αδυναμίες της κοινωνία μας, μας ανάγκασε επίσης να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Και εκεί ακριβώς βλέπω την ευκαιρία για μια αλλαγή των ρόλων των φύλων προς το καλύτερο».