Εβδομήντα χιλιάδες άντρες έφτιαξαν γκρουπ στο Telegram με συμβουλές για βιασμούς και κακοποίηση γυναικών. Τα μέλη αυτού του τσατ αλληλοβοηθούνταν για να κακοποιήσουν τις γυναίκες του κύκλου τους, θείες, αδελφές, μητέρες, συντρόφους, φίλες.
Το γκρουπ αυτό που το ανακάλυψαν αστυνομικοί στη Γερμανία, έχει μέλη από όλο τον κόσμο.
Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD μετά από έρευνα που διήρκησε για έναν ολόκληρο χρόνο, αποκάλυψε κάποιες από τις λεπτομέρειες για το υλικό που διακινούνταν σε αυτό το τσατ.
Οι συμμετέχοντες στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο από βιασμούς, ανεβάζουν links που οδηγούσαν σε e-shops, όπου οι κακοποιητές θα μπορούσαν να αγοράσουν ναρκωτικές ουσίες συσκευασμένες σε μπουκαλάκια προϊόντων μαλλιών, ώστε τα θύματα να μην έχουν ιδέα για αυτό που θα τους συμβεί.
Μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων σχετικά με το γκρουπ, το Telegram «αναγκάστηκε» απλώς να δηλώσει ότι θα κάνει περισσότερα για την πάταξη του «προβληματικού περιεχομένου».
Την ίδια στιγμή, η Meta διά στόματος Μαρκ Ζάκερμπεργκ (ή Ζούκερμπεργκ, όπως θέλει ο καθένας) ανακοίνωσε ότι απενεργοποιεί σε πρώτη φάση στην Αμερική το πρόγραμμα fact – checking. Ο έλεγχος της παραπληροφόρησης είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο η ίδια η πλατφόρμα είχε λανσάρει το 2016 λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή Τραμπ (!).
Το Facebook το 2016 στράφηκε σε εξωτερικούς οργανισμούς, όπως το Associated Press, το ABC News και τον ιστότοπο ελέγχου γεγονότων Snopes, για να αντιμετωπίσει τα πολλά και αυξανόμενα φαινόμενα παραπληροφόρησης μέσω της πλατφόρμας του.
Τώρα, φαίνεται ότι η επανεκλογή Τραμπ έβαλε πίεση από την ανάποδη στην Meta και ο Ζάκερμπεργκ σπεύδει να ικανοποιήσει τον επανεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ και τους συντηρητικούς συμμάχους του.
Οι δύο αυτές ειδήσεις, μοιάζουν φαινομενικά παράταιρες μεταξύ τους, ωστόσο έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Οι πλατφόρμες αντί να αυξάνουν τον έλεγχο για το περιεχόμενο που παράγεται εντός τους, στην πραγματικότητα υποβοηθούν ακραίες πολιτικές και κοινωνικές τάσεις να δρουν ανεξέλεγκτα.
Τα διάφορα «κινήματα» αφήνονται να λειτουργούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ώστε για να μην ενοχληθούν αυτοί που κινούν τα νήματα ή αυτοί που «συμπαθούν» αυτούς που κινούν τα νήματα. Προφανώς, δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα, ειδικά αν μιλάμε για οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Meta.
Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια, η εξάρτηση του κόσμου και άρα η επιρροή που ασκεί είναι εξίσου τεράστια. Ο οποιοσδήποτε θέλει να «κάνει κουμάντο» θέλει μαζί του τους Ζάκερμπεργκ αυτού του κόσμου.
Το ζήτημα είναι ότι το επικίνδυνο χάος το οποίο δημιουργείται κατά κανόνα στο ίντερνετ, αλλά πιο συγκεκριμένα στις πλατφόρμες ή στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης είναι πέρα για πέρα ανεξέλεγκτο. Και όσο η ανθρωπότητα ψάχνει (;) τρόπους να ισορροπήσει ανάμεσα στα όρια της ελευθερίας του λόγου και της λογοκρισίας, το χάος εκμεταλλεύεται το κενό και ποδοπατάει τους πάντες γύρω του, κυρίως βέβαια τους πιο αδύναμους αυτού του κόσμου.
Ποδοπατάει την επιστημονικά τεκμηριωμένη αλήθεια, όπως φάνηκε στην περίοδο της πανδημίας. Προσφέρει άπλετο χώρο στα τέρατα αυτού του πλανήτη να καυχιούνται για τα εγκλήματα που έχουν κάνει ή σκέφτονται να κάνουν και δίνει πάτημα για τη δημιουργία στρατιών ανθρώπων οι οποίες καθοδηγούνται αποκλειστικά από ακραία φανατισμένα ένστικτα.
Υπάρχει λύση μακριά από τεχνοφοβικές προσεγγίσεις; Και τελικά, μπορεί να υπάρξει ισορροπημένη «διαδικτυακή σφαίρα», όταν ο πλανήτης βαδίζει από τη μία χαοτική κατάσταση στην άλλη;