«Μπορεί να φοβάστε να μείνετε μόνοι σας, απλά επειδή δεν έχετε μάθει να το κάνετε»
Ο διακεκριμένος φιλόσοφος Paul Tillich είπε ότι η γλώσσα δημιούργησε τη λέξη «μοναξιά», για να εκφράσει τον πόνο του να μένει κανείς μόνος του. Αλλά δημιούργησε και τη λέξη «μοναχικότητα», ώστε να εκφράσει το μεγαλείο του να είναι κανείς μόνος. Με αφορμή αυτή τη σκέψη του σπουδαίου φιλοσόφου, το υπέροχο κείμενο που υπάρχει στο dinfo.gr και αναλύει τις δύο έννοιες, καταλαβαίνει κανείς εάν επιλέγει να είναι μόνος ή μοναχικός.
«Ας αναρωτηθούμε: Συμπαθούμε τον εαυτό μας τόσο ώστε να μπορούμε να μείνουμε μια ολόκληρη εβδομάδα μόνοι με αυτόν; Εννοώ, απολύτως μόνοι. Χωρίς φίλους, οικογένεια ή κάποιον που να ξέρει ότι υπάρχουμε. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα- οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντήσουν ότι όχι, δεν μπορούν.
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να καταφέρουν να μείνουν μόνοι για ημέρες, ακόμα και για ώρες. Όταν το σκεφτόμαστε, νιώθουμε απευθείας ένα αγχωτικό, απεγνωσμένο συναίσθημα και το αποφεύγουμε. Φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι, γιατί ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε μας μαθαίνει ότι αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και διευκολύνει την άμεση σύνδεση με οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, με αποτέλεσμα μία γενιά, η οποία δεν έχει ποτέ βιώσει τον μοναχικό χρόνο και μια γενιά που παλεύει να βρει την ισορροπία και την ευτυχία, χωρίς αυτό το δώρο.
Γιατί ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι το μυστικό μονοπάτι για την αυτογνωσία;
Έχει λεχθεί ότι το να είναι κανείς μόνος του, του επιτρέπει να αποτινάξει τον «κοινωνικό μανδύα» του, δίνοντάς του την ελευθερία να πραγματοποιήσει μια ενδοσκόπηση, να κοιτάξει στον εσωτερικό του εαυτό του και να σκεφτεί γι’ αυτόν.
Μπορεί να φοβάστε να μείνετε μόνοι σας απλά επειδή δεν έχετε μάθει να το κάνετε. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Κατανοήστε ότι θα είστε και πάλι καλά, αν μείνετε μόνοι σας. Κατανοήστε επίσης ότι ορισμένες φορές, η καλύτερη θεραπεία για τη μοναξιά είναι η μοναχικότητα».