“Οι φίλοι αποκαλύπτουν αμοιβαία τον εαυτό τους”
Οι καλοί φίλοι κάνουν καλό στην υγεία και βοηθούν στη μακροζωία.
Στο μέρος του κόσμου με τους μακροβιότερους κατοίκους, την Οκινάουα της Ιαπωνίας, οι κάτοικοι δημιουργούν ένα κοινωνικό δίκτυο που αποκαλείται moai.
Το moai είναι μία ομάδα από πέντε φίλους, που παρέχουν κοινωνική, βιοποριστική, συναισθηματική και οικονομική υποστήριξη ο ένας στον άλλο έως τον θάνατό τους.
Η επιλογή της πεντάδας γίνεται από τους γονείς όταν γεννιούνται τα μωρά. Αυτά μεγαλώνουν και ζουν μαζί έως το τέλος της ζωής τους και μοιράζονται όλες τις δύσκολες και τις ευτυχισμένες στιγμές.
Οι στενές φιλίες είναι χαρακτηριστικό και σε άλλους μακρόβιους πληθυσμούς.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες ενώ οι γνωστοί αυξάνονται, οι φίλοι λιγοστεύουν.
Κι αυτό είναι μια αρνητική εξέλιξη για την υγεία και τη μακροζωία μας.
Το μέγεθος του δικτύου των κοινωνικών επαφών ενός ανθρώπου μπορεί να κυμαίνεται, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, από τα 250 έως τα 5.500 άτομα.
Ασφαλώς ο εσωτερικός κύκλος των φίλων είναι πολύ μικρότερος. Ο μέσος άνθρωπος εμπιστεύεται δέκα έως είκοσι ανθρώπους.
Και -το ακόμη σημαντικότερο- ο αριθμός των πραγματικά έμπιστων φίλων, στους οποίους κάποιος θα εξομολογούνταν τα μυστικά ή τα βάσανά του είναι σήμερα το πολύ δύο άνθρωποι.
Έχει μάλιστα μειωθεί από το 1985, όταν ο μέσος άνθρωπος θεωρούσε ότι είχε τρεις πραγματικούς φίλους. Πώς κτίζεται η αληθινή φιλία;
Δεν νοείται, απαντούν οι επιστήμονες, αν οι φίλοι δεν ανοίγουν και δεν αποκαλύπτουν αμοιβαία τον εαυτό τους.
Μετά το άνοιγμα του εαυτού, η έλξη μεγαλώνει, καθώς οι άνθρωποι έλκονται συνήθως προς αυτόν ή αυτήν στον οποίο ή στην οποία έχουν «ξεγυμνωθεί» ψυχολογικά.