Η οδηγία περιέχει επίσης μέτρα εναντίον των κόμβων αναμετάδοσης ειδήσεων που κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος.

Θα πρέπει να μας ανησυχούν οι αλλαγές που έρχονται στη χρήση του διαδικτύου; Αποτελούν ένα τέλος στην ελεύθερη χρήση της μεγάλης αυτής ανακάλυψης, ή πρόκειται απλώς για την απάντηση της Ευρώπης στην Αμερική;

Ερωτήματα που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί και που με τον καιρό θα βρουν απαντήσεις για τα όσα θα ισχύσουν στο άμεσο μέλλον στο «ξέφραγο αυτό αμπέλι» που λέγεται Internet.

Για τους απλούς χρήστες, συνομιλώντας με ειδικούς, οι αλλαγές δε θα είναι άμεσες και ορατές σε πρώτο χρόνο, αλλά χωρίς και οι ίδιοι να μπορούν να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από τη βαρύγδουπη δικαιολογία για να μπει τάξη σε αυτό το αχανές… σύμπαν.

Ούτε όμως από τις αναλύσεις των Μέσων Ενημέρωσης μπορεί κάποιος να πιστέψει τη μία ή την άλλη πλευρά.

Οι υπέρμαχοι αυτών των αλλαγών, θεωρούν ότι η ρύθμιση προστατεύει τους δημιουργούς, καθώς υποχρεώνει μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες (Google News, YouTube, κ.α.) να μοιράζονται τα κέρδη τους με μουσικούς, ηθοποιούς ή δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται σε ψηφιακό περιβάλλον

Οι πολέμιοι όμως της νέας νομοθεσίας, όπως αναφέρουν οι αναλύσεις του ξένου Τύπου, μεταξύ αυτών ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων, προειδοποιούν ότι «έρχεται το τέλος του ελεύθερου ίντερνετ».

Υποστηρίζουν ότι υπό το πρόσχημα της ανταμοιβής καθιερώνεται λογοκρισία στην έκφραση. Επιπλέον, θεωρούν ότι τα φίλτρα περιεχομένου δεν μπορούν να κάνουν τον απαραίτητο διαχωρισμό. Για παράδειγμα, επισημαίνουν, δεν αντιλαμβάνονται το σατιρικό στοιχείο στα ιδιαίτερα δημοφιλή διαδικτυακά μιμίδια (memes) ή σε αρχεία GIF.

Για την ελευθερία πάντως της έκφρασης στο διαδίκτυο όσοι τάσσονται υπέρ αυτών των αλλαγών υποστηρίζουν ότι σημαντικός αριθμός των μέτρων είναι σχεδιασμένος ειδικά για να διασφαλιστεί ότι το διαδίκτυο θα παραμείνει χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της έκφρασης.

Καθώς η διαμοίραση αποκομμάτων ειδησεογραφικών άρθρων εξαιρείται ρητώς από την εφαρμογή της οδηγίας, αυτή η πρακτική μπορεί να συνεχιστεί ακριβώς όπως στο παρελθόν.

Ωστόσο, η οδηγία περιέχει επίσης μέτρα εναντίον των κόμβων αναμετάδοσης ειδήσεων που κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος.

Τα αποκόμματα θα μπορούν λοιπόν να συνεχίσουν να εμφανίζονται στις σελίδες του Google News, για παράδειγμα, ή όταν ένα άρθρο μοιράζεται στο Facebook, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι «πολύ σύντομα».­­