Το ελληνικό μπάσκετ έχει δεχθεί αρκετά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, κυρίως εκ των έσω, με αμφιλεγόμενες συμπεριφορές παραγόντων και διαφόρων ειδών «ατασθαλίες» σε οργανωτικό επίπεδο, μια κατάσταση που δίχως αμφιβολία, έχει πλήξει την… έξωθεν καλή μαρτυρία της Εθνικής ανδρών.

Η «επίσημη αγαπημένη» έχει συμπληρώσει 15 χρόνια χωρίς μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αυτή τη στιγμή, αν αυτή η… γκίνια σπάσει στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Την ίδια ώρα ωστόσο, απολαμβάνουμε μια σεζόν που σε συλλογικό επίπεδο, είναι μακράν η καλύτερη των τελευταίων πολλών ετών και μπορεί στο φινάλε της, να χαρακτηριστεί ιστορική.

Αν και το ελληνικό πρωτάθλημα, κάθε άλλο από ανταγωνιστικό μπορεί να χαρακτηριστεί -τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής- βλέπουμε, εκτός από τους πανίσχυρους «αιώνιους» στην Ευρωλίγκα, να πρωταγωνιστούν ομάδες μας στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, θυμίζοντας τη … χρυσή δεκαετία του ’90.

Η πιο ευχάριστη έκπληξη είναι μακράν ο ΠΑΟΚ, που προκρίθηκε ήδη στον τελικό του FIBA Europe Cup, επιστρέφοντας μετά από 29 χρόνια στη διεκδίκηση μιας ευρωπαϊκής κούπας. Μια ομάδα με εξαιρετικά περιορισμένο μπάτζετ που επιβραβεύθηκε για τον σωστό αγωνιστικό της σχεδιασμό και με… σταρ τον προπονητή της, τον Ιταλό Καντσελιέρι, ο οποίος έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Δικεφάλου.

Για όσους το αγνοούν, να υπενθυμίσουμε ότι ο ΠΑΟΚ απέκλεισε στα ημιτελικά την πρωτοπόρο του γαλλικού πρωταθλήματος Σολέ και έχει διπλό ραντεβού (16 και 23/4) με την ισπανική Μπιλμπάο στους τελικούς.

Ακολουθεί από κοντά η ΑΕΚ που μετά από μια περίοδο με έντονα οικονομικά προβλήματα, βρίσκεται ξανά στο κατώφλι μιας ευρωπαϊκής διάκρισης. Η Ένωση είναι το φαβορί για να αποκλείσει τη γαλλική Ναντέρ στα προημιτελικά του Basketball Champions League, κάτι που θα της επιτρέψει να διοργανώσει στα Λιόσια το φάιναλ φορ της διοργάνωσης, φιλοδοξώντας να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2018.

Τα περισσότερα φώτα ασφαλώς πέφτουν για άλλη μια χρονιά στην Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν αποδείξει τη δυναμική τους στην κανονική περίοδο, θα αγωνιστούν με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και η λογική λέει ότι θα επιβιβαστούν στην πτήση για το Άμπου Ντάμπι που θα φιλοξενήσει τον Μάιο, το φετινό φάιναλ φορ.

Οι «αιώνιοι» δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε τελικό Ευρωλίγκα και πολλοί πιστεύουν ότι το 2025 θα… πέσει κι αυτό το κάστρο και μάλιστα σε μη ευρωπαϊκό έδαφος. Εφόσον συμβεί αυτό και παράλληλα δούμε την ΑΕΚ στον τελικό του BCL, συνολικά θα μετρήσουμε τέσσερις ελληνικές ομάδες σε τελικούς Ευρωπαϊκών Κυπέλλων την ίδια αγωνιστική περίοδο!

Μια επίδοση που θα είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα και φάνταζε απίστευτη στο ξεκίνημα της χρονιάς. Και μπορεί να μην αντανακλά μία ουσιαστική πρόοδο του καθ’ αυτού ελληνικού μπάσκετ, δείχνει όμως ότι όταν υπάρχει σωστός προγραμματισμός και επιλέγονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.