Όταν το ρομπότ Xiaoxiao τέθηκε σε λειτουργία κι άρχισε να κινείται, εντόπισε αμέσως μία ηλικιωμένη γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι που την κοίταζε με ενδιαφέρον. Την πλησίασε αμέσως ανοίγοντας τα μικρά αρθρωτά χεράκια της, για να την αγκαλιάσει.

Όταν οι άνθρωποι την αγγίζουν, αισθάνονται ζεστασιά και απαλότητα. Το ρομπότ δεν μιλάει κάποια ανθρώπινη γλώσσα, ενώ το πρόσωπό του είναι εκφραστικό και συχνά βγάζει φωνούλες, όπως τα βρέφη.

Η ηλικιωμένη πήρε στην αγκαλιά της την Xiaoxiao και της μίλησε ψιθυριστά, σαν να ήταν το δικό της παιδί. Η γυναίκα ήταν μία από τους επισκέπτες της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών της Κίνας, στην Σαγκάη.

Η προσέγγιση της Xiaoxiao, ένα από τα δύο κατοικίδια ρομπότ  που παρουσιάστηκαν στην φετινή έκθεση, ήταν ευγενική και γλυκιά, ενώ τα μεγάλα μάτια της βλεφάριζαν ελαφρώς πριν κλείσουν με άνεση, ενισχύοντας το αίσθημα της διαπροσωπικής επικοινωνίας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει συντροφιά στους ηλικιωμένους, στα παιδιά, αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν μία κατάσταση άγχους ή αισθάνονται μόνοι. Φέτος, όπως διάβασα, ήταν η χρυσή χρονιά της ρομποτικής.

Ποτέ άλλοτε δεν είχαν εμφανιστεί τόσο πολλά και τόσο εξελιγμένα ανθρωποειδή ρομπότ που μπορούν να κάνουν δουλειές του σπιτιού, να διπλώνουν ρούχα ή να πλένουν πιάτα, να εργάζονται σε εργοστάσια, να φροντίζουν την ηλικιωμένη μαμά σας, να χειρουργούν, να υπάρχουν ως ερωτικοί σύντροφοι.

Οι προβλέψεις λένε ότι θα έχουμε εκατομμύρια ρομπότ στα επόμενα χρόνια και το κόστος τους θα κινείται στα 20.000 με 30.000 ευρώ. Όπως εκτιμά ο Έλον Μασκ ένα ρομπότ «θα προσέχει το παιδί σας, θα βγάζει βόλτα τον σκύλο σας, θα κουρεύει το γκαζόν, θα φέρνει τα ψώνια, ή θα είναι απλώς φίλος σας».

Αναζητώντας πληροφορίες για τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που αλλάζουν τον κόσμο, πραγματικά εντυπωσιάζεσαι. Διάβασα ότι: «Υπάρχουν τα ανθρωποειδή ρομπότ του σεξ, που σχεδιάζονται και προγραμματίζονται για να παρέχουν σεξουαλική ικανοποίηση. Είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες, κινητήρες και τεχνητή νοημοσύνη που τους επιτρέπει να αλληλοεπιδρούν με τους χρήστες τους με έναν ρεαλιστικό τρόπο.

Για πολλούς ανθρώπους, αποτελούν μια λύση στη μοναχικότητα τους. Σε αντίθεση με τις ανθρώπινες σχέσεις, οι σχέσεις με ρομπότ δεν ενέχουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών ή συναισθηματικών τραυματισμών. Μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές προτιμήσεις και ανάγκες κάθε χρήστη. Επιπλέον, τα ρομπότ δεν κρίνουν, δεν απορρίπτουν και δεν έχουν προσδοκίες.»

Διάβασα ακόμη ότι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές της τεχνολογίας των ρομπότ, είναι στον τομέα της φροντίδας των ηλικιωμένων. Σχεδιάζονται για να τους κάνουν παρέα, να τους κρατούν συντροφιά σε παιχνίδια, να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να τους βοηθούν να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία.

Μπορούν να προγραμματιστούν να υπενθυμίζουν στους ηλικιωμένους να πάρουν τα φάρμακά τους, να πάνε σε ραντεβού ή να εκτελέσουν άλλες καθημερινές εργασίες, όπως το άνοιγμα μιας πόρτας, το σβήσιμο των φώτων ή το σήκωμα αντικειμένων.

Ορισμένα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες που μπορούν να παρακολουθούν ζωτικά σημεία, όπως τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, και να ειδοποιούν τους φροντιστές σε περίπτωση προβλήματος.

Υπάρχουν ρομπότ που μπορούν να καθοδηγήσουν τους ηλικιωμένους σε ασκήσεις και να τους βοηθήσουν στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς ή να ειδοποιούν όταν πέσουν και χτυπήσουν.

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα, η χρήση ρομπότ σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζει και προκλήσεις, όπως το κόστος, η τεχνική υποστήριξη και η αποδοχή από τους ηλικιωμένους. Στην πρωτοπόρα στην τεχνολογία εδώ και δεκαετίες Ιαπωνία, τα έχουν λύσει αυτά τα θέματα.

Η Νατσούμε Εμίκο, μια γηραιά κυρία που μένει στην πόλη Φουζιέντα και έχει για βοηθό της ένα ρομπότ λέει: «Όταν ξυπνάω το πρωί και έχω δίπλα μου το Papero, αισθάνομαι μια χαρά. Μου δίνει χαρά ότι ξεκινώ την ημέρα μου συζητώντας, κάτι που με κάνει να αισθάνομαι λιγότερη μοναξιά».