Θα παίρνουν λιγότερα φάρμακα και θα είναι πιο ευτυχισμένοι

Όποιος έχει κάποιο δικό του άνθρωπο που πάσχει από άνοια ή αλτσχάιμερ, γνωρίζει πόσο απαιτητική είναι η φροντίδα του και πόσο δύσκολο είναι να τον βλέπεις χαμένο στο μονοπάτι της λήθης. Η οικογένεια αναρωτιέται αν θα μπορούσε να του προσφέρει κάτι περισσότερο για να τον κάνει να νιώσει καλύτερα γιατί τα φάρμακα ελάχιστα βοηθούν. Πώς άραγε θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή του;

Αυτό σκέφθηκαν κάποιοι επιστήμονες και έβαλαν μπρος ένα επαναστατικό σχέδιο… Να δημιουργήσουν το πρώτο χωριό για ασθενείς με αλτσχάιμερ στην πόλη Dax της νοδιοδυτικής Γαλλίας. Θα υπάρχει σουπερμάρκετ, κομμωτήριο, εστιατόριο, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, ακόμη και μια μικρή φάρμα.

Οι ασθενείς θα είναι υπό περιορισμένη εποπτεία και θα λαμβάνουν την ελάχιστη δυνατή φαρμακευτική αγωγή ενώ οι επιστήμονες θα πειραματιστούν με εναλλακτικές μορφές θεραπείας.

Θα μένουν σε σπίτια σχεδιασμένα με βάση το γούστο των ασθενών και χτισμένα σε μια μεγάλη έκταση 5 στρεμμάτων γεμάτη δέντρα.

Επιτρέποντας σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν σε ένα κανονικό χωριό, τους βοηθά να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή» ανέφερε ο νευρολόγος Jean-François Dartigues από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Μπορντό.

Οι ασθενείς θα περιορίζονται μόνο στο χωριό για να διατηρηθεί η ασφάλειά τους. Παρόλα αυτά, θα είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα στα όρια του χωριού.

Περίπου 120 εθελοντές και 100 νοσηλευτές με κανονικά ρούχα θα τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Nathalie Grégoire που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου, όλα θα είναι αρχιτεκτονικά κατασκευασμένα έτσι ώστε να διευκολύνεται η μνήμη και το περπάτημα των ασθενών, αλλά και να έχουν καλύτερη αίσθηση της κατεύθυνσης.

Το χωριό έγινε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, στο οποίο θα γίνει συγκριτική μελέτη με τα παραδοσιακά γηροκομεία και θα εξεταστεί ο αντίκτυπος των νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων στους ασθενείς, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς οίκους ευγηρίας, οι κάτοικοι του χωριού θα είναι περισσότερο δραστήριοι, θα παίρνουν λιγότερα φάρμακα και θα είναι πιο ευτυχισμένοι.

Υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του 2019 και οι ασθενείς  θα πληρώνουν 66 ευρώ την ημέρα για την διαμονή τους όσο περίπου κοστίζει και σε ένα παραδοσιακό οίκο ευγηρίας στη Γαλλία. Μακάρι το πείραμα να πετύχει και να επεκταθεί- γιατί όχι;- και στην Ελλάδα.