Της Κατερίνας Μυλωνά

“Ελληνική μαφία”,
όρος που συνηθίζεται
να χρησιμοποιείται από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα για την Ελλάδα

Λένε ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, ότι οι Έλληνες καταφέρνουν να ξεχωρίζουν, όταν βρίσκονται έξω και όχι στα στενά όρια της χώρας μας.

Αποτελεί μύθο ή πραγματικότητα;

Πολλά είναι τα παραδείγματα ατόμων που διακρίθηκαν για τη δράση τους στο εξωτερικό. Αν μείνουμε στον τομέα της επιστήμης, ηχηρό παράδειγμα για την Κρήτη και ειδικά το Ηράκλειο είναι ο Ιωσήφ Σηφάκης, από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο Τούρινγκ, το αντίστοιχο του Νόμπελ για την επιστήμη του. Ο ίδιος διακρίθηκε στη Γαλλία.

«Η Ελλάδα έχει ένα τεχνολογικό υλικό πολύ ισχυρό, τόσο μέσα στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, όπου διαπρέπουν οι Έλληνες της διασποράς. Θα μπορούσαμε να έχουμε μία ανάπτυξη άλλου είδους και αυτό δεν το καταφέραμε, λόγω ανικανότητας των κυβερνώντων, όχι μόνο των σημερινών αλλά επί δεκαετίες. Νομίζω έχουμε κάνει τρομερά λάθη» είχε δηλώσει ο ίδιος στην «Π» τον περασμένο Μάιο.

Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Η άλλη είναι ο, τι συμβαίνει στα ερευνητικά κέντρα της χώρας και φυσικά στα ΑΕΙ της Κρήτης, το ΙΤΕ και το ΕΛΚΕΘΕ, ιδρύματα για τα οποία είναι περήφανοι όλοι οι κάτοικοι του νησιού.

Το 2009 ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μέλος της Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ, Gerald G. Fuller, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είχε μιλήσει  για την έρευνα που γίνεται στην Κρήτη, όπου συνεργάζονται διάφοροι κλάδοι της επιστήμης, ενώ είχε κάνει λόγο για την «ελληνική μαφία», όρο που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα για την Ελλάδα, μία χώρα μικρή σε μέγεθος με σπουδαία, όμως επιτεύγματα στον χώρο της επιστήμης.

Σήμερα, λίγο το Brexit, με τους ερευνητές και γενικότερα τους εργαζόμενους στη Μεγάλη Βρετανία να βρίσκονται σε σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και τον Τραμπ, τον πλανητάρχη που δείχνει να … αντιπαθεί τους μετανάστες, πολλοί επιστήμονες σκέφτονται ή έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στη χώρα μας. Τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσουμε πώς θα τους υποδεχτούμε για να μη χρειαστεί να φτιάξουν ξανά τις βαλίτσες τους με προορισμό και πάλι το εξωτερικό.