“Υπέρτατη δικαιοσύνη υπέρτατη αδικία”

“Η δικαιοσύνη βρίσκεται ανάμνεσα στην υπερβολική επιείκια και την ανθρώπινη σκληρότητα”. Ο φιλόσοφος Ντιντερό θα μπορούσε με τη φράση αυτή να φωτογραφίσει τους δικαστές που αποφάσισαν ότι η 53χρονη καθαρίστρια η οποία πλαστογράφησε το απολυτήριο του δημοτικού για να διοριστεί στο Δημόσιο άξιζε ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Οι πάντες αγανάκτησαν όχι γιατί η γυναίκα δεν έπρεπε να τιμωρηθεί. Πλαστογραφία έκανε και στέρησε αυτή τη θέση από μία άλλη γυναίκα που δεν εξαπάτησε και προφανώς είχε και εκείνη μεγάλη ανάγκη για εργασία.

Ο κόσμος εξοργίστηκε όχι για την τιμωρία αλλά για τη σκληρότητα της ποινής. Εφαρμόστηκε στα άκρα το γράμμα του νόμου. Είναι αυτή η φράση του Ντοστογιέφσκι σ’ ένα βιβλίο του: “Είστε τόσο δίκαιος που καταντάτε άδικος”!

Το φιλοσοφικό λεξικό του Cambridge αναφέρει, μεταξύ άλλων:

“Δικαιοσύνη είναι το να λαμβάνει ο καθένας ό,τι δικαιούται.

Η τυπική δικαιοσύνη είναι η αμερόληπτη και συνεπής εφαρμογή αρχών, είτε οι ίδιες οι αρχές είναι δίκαιες είτε όχι.

Η ουσιαστική δικαιοσύνη σχετίζεται στενά με τα δικαιώματα, δηλαδή με ό,τι τα άτομα νομιμοποιούνται να απαιτήσουν το ένα από το άλλο ή από την κυβέρνησή τους (λόγου χάριν όσον αφορά στην προστασία της ελευθερίας ή στην προαγωγή της ισότητας).

Η ανταποδοτική δικαιοσύνη αφορά στο πότε και γιατί δικαιολογείται η τιμωρία”.

Μετά τον γενικό ξεσηκωμό, η δικαιοσύνη επανόρθωσε και η γυναίκα αποφυλακίστηκε. “Είχα ζητήσει απ’ τους δικαστές μια δεύτερη ευκαιρία, δεν με άκουσαν” είπε. “Υπέρτατη δικαιοσύνη, υπέρτατη αδικία”.

Κάτι τέτοιες αποφάσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη δικαιοσύνη, που είναι το βασικότερο προαπαιτούμενο του πολιτισμού.