Τα στοιχεία είναι τραγικά κι η χώρα για άλλη μια χρονιά μετρά πληγές. Ήταν 2η δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής μετά την πυρκαγιά στην ίδια περιοχή που συνέβη το 2009, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Συνολικά 9.948 εκτάρια γης (99.480 στρέμματα μικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης) έγιναν στάχτη. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Copernicus CLMS Corine Land Cover το 39% της επιφάνειας είναι μεταβατικές δασώδεις και θαµνώδεις εκτάσεις, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19,5% εκτάσεις µε αραιή βλάστηση με διάσπαρτη δόμηση, το 12% γεωργικές εκτάσεις, και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση.
Από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Την ίδια στιγμή φωτιά στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες καίει από τις 18 Ιουλίου. Ναι από τις 18 Ιουλίου. Ο δήμαρχος Σιντικής ανέφερε ότι εδώ και κάποιες μέρες έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Η καμένη γη υπολογίζεται σε τουλάχιστον 26.000 στρέμματα.
Η φωτιά έχει πλέον περάσει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την καταστροφική πυρκαγιά που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της εδώ και μέρες.
Στην μηνυτήρια αναφορά του, καταγγέλλεται πως η φωτιά «κατακαίει επί ένα σχεδόν μήνα παρθένο και προστατευμένο δάσος, χωρίς να υπάρξει καμία σοβαρή προσπάθεια αναχαίτισης ή κατάσβεσης της πυρκαγιάς».
Για όλα αυτά ο κρατικός μηχανισμός έκανε ό,τι μπορούσε. Κατά τον υπουργό λοιπόν, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε γρήγορα και άψογα. Δεν έφτασε δα και στο Σύνταγμα.
Φταίει η κλιματική αλλαγή, η ένταση των ανέμων, η ξηρή βλάστηση, οι κηλιδώσεις, τα ακαθάριστα οικόπεδα, συν «την δύσβατη περιοχή με χαρακτηριστικά βουνό, δάσος και διάσπαρτα σπίτια».
Όμως, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, τα μέχρι τώρα μέτρα του κράτους δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος τονίζει χαρακτηριστικά: ‘’Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, οι καύσωνες είναι συχνότεροι πλέον.
Δεν πρέπει να παραδώσουμε τα όπλα και να πούμε “ωραία, θα καούν τα πάντα λόγω της κλιματικής αλλαγής”. Είναι προφανές ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Τέτοιες συνθήκες έχουν κι άλλες χώρες της Μεσογείου.
Ειδικά φέτος, για παράδειγμα, και αν κοιτάξουμε τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Δασικές Πυρκαγιές, δεν έχουμε τις αντίστοιχες αναλογίες. Η δε Νότια Ιταλία και η Σικελία είχαν ρεκόρ θερμοκρασιών και το 2022 και το 2023».
Το θέμα προφανώς είναι η πολιτική βούληση.