Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι Πράσινοι, όπου η ευαισθητοποίηση της νεολαίας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγή μεταφράστηκε στην κάλπη σε αύξηση της δύναμης των οικολόγων

Μπορεί εμείς στην Ελλάδα την επομενη μέρα των εκλογών  να ασχολούμαστε, όπως είναι φυσικό, κυρίως με τις επικείμενες εθνικές εκλογές, αφού η κάλπη έκρυβε εκπλήξεις, όμως και οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι άκρως σημαντικές. Άλλωστε η ίδια η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα,ουδόλως εστάθη στο διακύβευμα της αναμέτρησης αυτής.

Οι  ευρωεκλογές  -όπως σημειώνει η dw- είχαν δύο ηττημένους, την κεντροδεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τους Σοσιαλιστές. Και οι δύο μαζί έχασαν περίπου 70 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2014 και το σημαντικότερο είναι ότι απώλεσαν για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία, που είχαν πάντα οι δύο μαζί σε αριθμό εδρών στην Ολομέλεια.

Στο εξής θα απαιτούνται ευρύτερες συμμαχίες για την ψήφιση σημαντικών θεμάτων, κάτι που δεν θα είναι πάντα εύκολο .Το ευτύχημα είναι ότι παρά  την ενίσχυσή τους  -λένε οι αναλυτές -οι εθνικιστές, οι λαϊκιστές, οι ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωφοβικοί παραμένουν διαιρεμένοι και θα έχουν μεγάλες δυσκολίες να συγκροτήσουν μία συμπαγή αντιπολίτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα λαϊκιστικά και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εκπροσωπούνται με περισσότερες από 170 έδρες στο 750μελές νέο Ημικύκλιο, κυρίως χάρις στις επιδόσεις της άκρας δεξιάς της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία και του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία. Εάν κατόρθωναν να συμμαχήσουν,  θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε δεύτερη ή τρίτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλλά προς το παρόν παραμένουν μία ανομοιογενής και διαιρεμένη ομάδα, με πολιτικές τοποθετήσεις πολύ συχνά αντιφατικές.‘’Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι Πράσινοι, όπου η ευαισθητοποίηση της νεολαίας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγή μεταφράστηκε στην κάλπη σε αύξηση της δύναμης των οικολόγων.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο τα ποσοστά που πήραν  είναι πρωτόγνωρα και αυτό καθιστά πλέον «παίκτες» της επόμενης μέρας τους πράσινους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο” υπογραμμ/ιζει  η dw.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας που έχουν οι συσχετισμοί είναι το γεγονός  ότι  το αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει σταδιακά να αναδειχθούν οι επικεφαλής στις κορυφαίες θέσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ήτοι οι πρόεδροι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας καθώς και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κι επειδή το Brexit, κυριαρχεί και επηρρεάζει όλες τις χ’ωρες της Ευρώπης στην Βρετανία, το Κόμμα για το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ που επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, τόσο με συμφωνία, όσο και με χωρίς συμφωνία, βγήκε πρώτο σε εθνικό επίπεδο εξασφαλίζοντας περίπου το 1/3 επί του συνόλου των ψήφων.

Ωστόσο,  όπως τονίζει το “Politico” η νίκη αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση της δύναμης των κομμάτων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και κυρίως υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που φαίνεται ότι βρίσκονται στην δεύτερη θέση, με το 1/5 των ψήφων.

Μοιάζει πλέον πιθανόν πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα ανέτρεπε το αποτέλεσμα του πρώτου, συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε πως ο Φάρατζ και οι διαπρύσιοι ζηλωτές του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του.

Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως σε περίπτωση που αυτό διεξαχθεί θα ηττηθούν κατά κράτος.