Είναι γνωστή η ιστορία. Ένας γιατρός που έκανε το Αγροτικό του σε χωριό της Μεσσαράς και πήγε εκεί μια γιαγιά για εξέταση. Η διάγνωσή του δεν ήταν τόσο καλή και ο γιατρός προτίμησε να το πάει διά της πλαγίας όταν ερωτήθηκε:

– Γιατρέ, δεν πάω καλά. Πονώ παντού. Τι θα μου δώσεις να πιώ;

– Πράμα! Δεν σηκώνει φάρμακα! Να ξεκινήσετε τα αμμόλουτρα.

– Γιάντα έτσι θα γιάνω;

– Για να αρχίσετε σιγά-σιγά να συνηθίζετε!

Κάπως έτσι, ανεκδοτολογικά μπήκε στη ζωή μας και η αφρικανική σκόνη. Τόνοι κόκκων ήρθαν από τη Σαχάρα, κάνουμε την πλάκα μας με τις καμήλες, αναπνέουμε και… μασάμε «άμμουδες», ακούμε πόσο επιβαρυντική είναι για την υγεία των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά ταυτόχρονα μάθαμε και πόσο καλό κάνει η σκόνη στον Αμαζόνιο…τον οποίο ανανεώνει με θρεπτικό χώμα!

Εκείνο που δεν μας είπε κανείς είναι ότι αυτή σκόνη δεν κάνει καλό στις τσέπες μας! Όπως αποκάλυψε ο ενεργειακός επιθεωρητής, η αφρικανική σκόνη, που έκανε έντονη την παρουσία της στις ευρωπαϊκές χώρες στις αρχές Μαΐου, είναι λέει η αιτία που θα δούμε αυξημένους λογαριασμούς το επόμενο διάστημα.

«Τις πρώτες 15 – 20 μέρες του Μαΐου δεν είχαμε ηλιοφάνεια λόγω της αφρικανικής σκόνης, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα της χώρας» σε συνάρτηση με την αύξηση κατά 20% της τιμής του φυσικού αερίου, την οποία δεν είχαμε τον Απρίλιο. Άρα… φάε άμμο με κλειστά τα φώτα γιατί δεν μας βλέπω καλά! Και δεν πρέπει να…συνηθίσουμε!

Φυσικά έχουμε το προνόμιο μόνο εμείς- γιατί αλήθεια είναι ότι έχουμε περισσότερη σκόνη- να έχουμε πολύ πιο αυξημένες τιμές στο ρεύμα από τους λοιπούς Ευρωπαίους. Αλλά θα μου πεις αυτοί οι… «ξένοι» τι ξέρουν;

Περιμένω πως και πως, λοιπόν, το λογαριασμό. Φαντάζομαι μετά τις… εκλογές θα έρθουν. Με τις σκέψεις αυτές πήγα στο σούπερ μάρκετ. Είπα να πάρω μερικά χρειαζούμενα. Τώρα που οι τιμές πέφτουν, ο πληθωρισμός δαμάζεται και η κυβέρνηση έχει πάρει το μαστίγιο να χτυπήσει τα καρτέλ και τους μαυραγορίτες.

Είδα και νωρίτερα το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για τις συγκρίσεις τιμών με τις ευρωπαϊκές χώρες και είχα πάρει τα πάνω μου. Ήταν ολοφάνερο ότι κάτι ελληνικά προϊόντα τύπου γιαούρτια, τύπου γάλατα, όλα αυτά που ακόμη τα έχουμε θα ήταν πολύ φτηνότερα. Πήγα έτοιμος να σηκώσω τα ράφια- καλά λέμε τώρα.

Η όρεξή μου κόπηκε. Όταν είδα τις πρώτες τιμές. Προϊόντα πολύ κλασικά, απορρυπαντικά και είδη σπιτιού, χρηστικά πράγματα του μπάνιου κ.α.. Δεν είχαν καμία σχέση με τις τιμές της τηλεόρασης. Ήταν πιο… ακριβά εδώ από τη Γερμανία και άλλες χώρες! Και μιλάμε για διαφορές τιμών όχι αστεία.

Γιατί πέντε και δέκα λεπτά δικαιολογούνται. 1-2 ευρώ και παραπάνω στο τεμάχιο πώς γίνεται; Ακόμη και το… ελληνικό γιαούρτι που φεύγει υποτίθεται από εδώ, πώς γίνεται να είναι φτηνότερο στο Μόναχο; Ακόμη και τα αυγά στο αεροδρόμιο εκεί είναι πιο… φτηνά από τα δικά μας!

Έμεινα με την απορία και αποφάσισα να μην τα πάρω όλα. Ας κρατήσω και κανένα ευρώ να πάρουμε βλίτα, έτσι κι αλλιώς μας πουλάνε και μας αγοράζουν σαν αυτά! Όταν είδαν ότι στη σακούλα έβαλαν ένα μάτσο (εντάξει με χοντρά κοτσάνια…ψιλοκλοπή) και μου τα έβαλε 7 ευρώ λέω… δεν πάμε καλά! Έφυγα τρέχοντας.

Στο αυτοκίνητο έβαλα το ραδιόφωνο. Εκείνη την ώρα μετέδιδε τα όσα είχε πει ο υπουργός, ο Άκης Σκέρτσος, ότι «οι συγκρίσεις για να μπορούν να γίνονται έγκυρα και να μην είμαι μπακαλίστικες, πρέπει να επιβληθούν ενιαίοι κανόνες στον τρόπο με τον οποίο προωθούν και διαθέτουν τα ομοειδή προϊόντα οι πολυεθνικές σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Πώς λειτουργεί για παράδειγμα η αγορά στις ΗΠΑ όπου δεν υπάρχουν διαφοροποιημένα προϊόντα». Και εκεί αποκάλυψε  πως ο Γερμανός που παίρνει φτηνότερα το συγκεκριμένο π.χ. απορρυπαντικό, είναι υποδεέστερης σύνθεσης και ποιότητας από αυτό που παίρνει ο Έλληνας ακριβότερο! Φαντάσου τώρα στα τρόφιμα τι… σκουπίδι τρώνε οι άλλοι!

Ομολογώ ότι συγκινήθηκα. Ήταν ανακουφιστικό. Ευτυχώς που δεν είμαστε Γερμανοί να παίρνουμε άχρηστα προϊόντα! Με την υγεία μας δεν παίζουμε! Να ‘σαι καλά υπουργέ μου, σκέφτηκα και ξαναμπήκα στο σούπερ μάρκετ για να πάρω ένα αγγούρι.