Ωστόσο, εφέτος η κατάσταση είναι πρωτοφανής. Τα έσοδα που έχουν ανακτηθεί στο δεκάμηνο 2018 είναι ισχνά και ανέρχονται σε μόλις 23.571,89 ευρώ…

Οι αριθμοί είναι στυγνοί και δείχνουν την αλήθεια. Τα περίφημα “κλεμμένα”, από το σύνθημα “Φέρτε πίσω τα κλεμμένα”, ουδόλως επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία, γιατί είτε έχουν σταλεί εκτός Ελλάδος είτε διότι οι εμπλεκόμενοι τα έχουν κρύψει εντός της χώρας.

Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι δεν κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου που  προβλέπει πως οι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων μπορούν να επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει και να διεκδικήσουν έτσι ηπιότερη ποινική μεταχείριση.

Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της γυναίκας του Σταυρούλας άνοιξε και πάλι το θέμα με κάποιους να προφητεύουν από τώρα… το πότε θα αρρωστήσει ζητώντας να βγει λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του… και μόνο.

Το ίδιο και ο πρώην συνάδελφός του Άκης. Ο άλλος πάλι εκείνος ο ανεκδιήγητος Φλώρος που ήταν μέσα για μια τεράστια κομπίνα… έστησε κομπίνα για να βγει από τις φυλακές σαν βαριά άρρωστος. Δηλαδή με το χρήμα που τσέπωσε ήθελε να βγει έξω πίνοντας εις υγεία των κορόιδων που βλέπουν τις συντάξεις τους να κόβονται, που δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, τους φόρους και τα χαράτσια.

Την ίδια ώρα “στον αέρα” παράμενε τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη  η επιστροφή ποσού άνω των 120 εκατ. ευρώ που υπεξαίρεσαν μέσω της Energa και της Hellas Power οι Αριστείδης Φλώρος και Β. Μηλιώνης, παρά το γεγονός ότι με απόφαση άμεσα εκτελεστή τα κλεμμένα θα πρέπει να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το θέμα πάντως δεν είναι μια στείρα τιμωρία που για λίγο θα ικανοποίησει την κοινή γνώμη, η οποία εδώ που τα λέμε είναι αρκετά συνειδητοποιημένη και με όποιον και να μιλήσεις θα σου πει “τι να το κάνω που ο τάδε είναι μέσα, να φέρει πίσω και τα κλεμένα, αυτό είναι το σημαντικό’’.

Κι η γλώσσα των αριθμών δυστυχώς δείχνει ότι παρά  τον σχετικό νόμο του 2014, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε πως τα ποσά τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου αποτελούν έσοδα του προϋπολογισμού στο έτος που κατατίθενται και εγγράφονται ως πιστώσεις για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην υγεία και στην κοινωνική αλληλεγγύη, τα ποσά αυτά όλο και λιγοστεύουν.

Το 2013, στον κρατικό προϋπολογισμό κατατέθηκαν 7,5 εκατ., το 2014 κατατέθηκε το ποσό των 26,8 εκατ., το 2015 ήταν 4 εκατ. ευρώ, το 2016 κατατέθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ, το 2017 οι εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του ΓΛΚ τοποθετούσαν στα 6 εκατ. ευρώ τις ανακτήσεις.

Ωστόσο, εφέτος η κατάσταση είναι πρωτοφανής. Τα έσοδα που έχουν ανακτηθεί στο δεκάμηνο 2018 είναι ισχνά και ανέρχονται σε μόλις 23.571,89 ευρώ…

Το θετικό προηγούμενο του 2014 έχει δείξει, όπως λένε οι ειδικοί, πως όταν υπάρχει αγαστή συνεργασία εντός του κράτους – ειδικά μεταξύ των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών – η πίεση της Πολιτείας στους έχοντες διαπράξει οικονομικά εγκλήματα αποδίδει καρπούς προς όφελος της κοινωνίας.

‘’Τα χειρότερο όμως -και που χρεώνεται η κυβέρνηση- είναι η εντύπωση -όπως  τονίζει ο  πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ.Ρακιντζής -που θα παραμείνει στην κοινή γνώμη, ότι όλα τα πράγματα και όλοι οι άνθρωποι έχουν τη τιμή τους και όταν έχεις πολλά χρήματα, έστω και κλεμμένα, που η Πολιτεία δεν κατάφερε να τα αποκαλύψει, δεν σε κρατούν της φυλακής τα σίδερα”.