Μέσα καλοκαιριού 2024. Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές – ακόμα για την εποχή – θερμοκρασίες έχουν αποτυπώσει το παρόν και το τι θα ακολουθήσει, η χώρα μας και φέτος υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες, τα νησιά είναι ασφυκτικά γεμάτα και ο τουρισμός στα πάνω του, ή μήπως όχι;

Στο παραπάνω πλαίσιο, ανακαλύπτουμε νέες λέξεις οι οποίες όμως συνοδεύουν και προβλήματα που δεν περιμέναμε ότι θα τα συναντήσουμε.

Υπερτουρισμός, λειψυδρία, staycation.

Το νερό στερεύει στην Κρήτη αλλά και συνολικά στα νησιά του Αιγαίου, στις Κυκλάδες.

Από την αρχή του έτους, το φάσμα της λειψυδρίας πλανιέται πάνω από πολλά νησιά της χώρας και όχι μόνο, το πρόβλημα είναι Παγκόσμιο.

Η λειψυδρία που αλλάζει τις ισορροπίες στον πλανήτη, λόγω και της διάρκειας των επεισοδίων ξηρασίας αλλά και των πλημμυρών.

Όμως, εδώ ”κολλάει” και η δεύτερη λέξη.

Ο υπερτουρισμός που αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση του νερού κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες και κάνει την ζωή μας δυσκολότερη, χτυπώντας τα καμπανάκια για το μέλλον.

Οι τουρίστες φτάνουν κατά χιλιάδες, όμως όπως φαίνεται δεν… αφήνουν και τα ”πολυπόθητα” χρήματα που – περίμεναν πολλοί – στα νησιά.

Μια τουριστική περίοδος ιδιαίτερα περίεργη, με την ακρίβεια στις μετακινήσεις να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους περισσότερους που θέλουν να πάρουν το καράβι για ολιγοήμερες διακοπές.

Όχι μόνο αποτρεπτικά, αλλά ”αναγκάζει” αρκετούς να προτιμούν… Μαγιόρκα από Νάξο, λόγω τιμών. Κι όμως.

Η μετάβαση οικογενειακώς σε ένα κοντινό νησί, κοστίζει,  πήγαινε – έλα, όσο δύο μισθοί, χωρίς υπερβολές.

Αλλά κατά τα άλλα… staycation. Ναι δεν σας το ‘πα, ακόμα μια νέα λέξη.

Βασικά, ”νέα” σε εμάς καθώς στους Βρετανούς κυριαρχεί στο λεξιλόγιο τους τα τελευταία χρόνια.

Η λέξη που αναφέρεται στις διακοπές που περνάμε στον τόπο διαμονής μας ή σε κοντινές περιοχές.

”Είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα αξιοθέατα, τα πάρκα, τις παραλίες και τις πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής μας, χωρίς το άγχος της μακράς μετακίνησης και της οργάνωσης ταξιδιού”, αυτή είναι η έννοια της σύνθετης έννοιας του ”stay” και του ”vacation”.

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, δεν ξέρω πως μπορείς να κάνεις… staycation αν είσαι κάτοικος Σαντορίνης.

Πως, όμως, μπορείς τους καλοκαιρινούς μήνες να ανακαλύψεις το νησί, όταν πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας προτρέπει τους κατοίκους να ελαττώσουν τις μετακινήσεις τους γιατί ”περιμένουμε 17.000 τουρίστες από κρουαζιερόπλοια” ;

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου…