Αυτά δεν έχουν σχέση με τον Χριστό, ο οποίος περπατούσε ξυπόλυτος και δεν είχε “πού την κεφαλή κλίναι”
Άγιες ημέρες και τα λόγια ενός πεφωτισμένου ιερέα, του πατέρα Φιλόθεου Φάρου, αποτελούν φάρο γνώσης προς όλους.
Ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Αρ. Βικέτο στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου μιλάει για το νήμα των Χριστουγέννων, αναφέροντας ότι η καταναλωτική μανία αυτές τις ημέρες είναι περισσότερο εμφανής από την αξία που πρέπει να έχει η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
«Τα Χριστούγεννα για τον σύγχρονο άνθρωπο δεν έχουν καμία πνευματική αξία, είναι ένα καταναλωτικό επεισόδιο. Δηλαδή, είναι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό» διαπιστώνει με πίκρα ο κληρικός με 46 συναπτά έτη διακονίας στην Εκκλησία της Ελλάδος
. Ο πατέρας Φιλόθεος Φάρος σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Σχολή, Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ποιμαντική Ψυχολογία στις ΗΠΑ και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων.
Για το νόημα των Χριστουγέννων αναφέρει: «Tα Χριστούγεννα κατά την εκτίμησή μου είναι δυστυχώς σήμερα απλώς μια έξαρση της καταναλωτικής δραστηριότητας του σύγχρονου ανθρώπου.
Ο άνθρωπος της εποχής μας, έχοντας πλούτο και υλικές ανέσεις, αισθάνεται πως δεν του χρειάζεται κάποια πνευματικότητα, πιστεύει ότι με τα υλικά αγαθά είναι καλυμμένος, είναι πλήρης.
Επομένως, τα Χριστούγεννα για τον σύγχρονο άνθρωπο δεν έχουν καμία πνευματική αξία, είναι ένα καταναλωτικό επεισόδιο. Δηλαδή, είναι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό».
Προσθέτει ότι «ο Χριστός ενανθρωπίστηκε για να αποκαλύψει ένα τρόπο ζωής, ο οποίος ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη φύση και εξασφαλίζει στον άνθρωπο πληρότητα.
Συνεπώς, ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται σε κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπό του, να ενωθεί με τον Θεό και τον συνάνθρωπό του. Δυστυχώς, αυτά δεν υπάρχουν σήμερα.
Όσο αφορά τη λατρεία και τις μεγαλοπρεπείς λειτουργίες, αυτά αποτελούν μια ανώνυμη λατρεία με έντονο το στοιχείο της επίδειξης
. Αυτά δεν έχουν σχέση με τον Χριστό, ο οποίος περπατούσε ξυπόλυτος και δεν είχε «πού την κεφαλήν κλίναι».