«Λιγότερη υποκρισία στο δημόσιο λόγο”

Περισσότερα από 500 χρόνια, μοίρασε το δικαστήριο στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

Όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έβγαλε ένα δελτίο τύπου με τίτλο «Δεν είναι μόνο ο δράστης Χρυσή Αυγή, η Χρυσή Αυγή είναι ο δράστης».

“Επτά χρόνια μετά, σημειώνει η Ένωση η βαθύτατη πεποίθηση που είχαμε κάποιοι άνθρωποι τότε για τον οργανωμένο, δομημένο, εγκληματικό χαρακτήρα της ΧΑ, σφραγίστηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Νίκος Μιχαλολιάκος περιφερόταν ευθαρσώς και απειλούσε δημοσίως με το ναζιστικό σύνθημα «θα γυρίσουμε και θα τρέμει η γη». Τελικά, αυτό που «γύρισε» είναι η δικαιοσύνη και οι μόνοι που τρέμουν είναι οι καταδικασμένοι.

Η σημερινή ημέρα είναι μέρα νίκης, νίκης συλλογικής, νίκης πολιτειακής. Ανήκει σε όλους μας. Ανήκει όμως κυρίως σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, Έλληνες και μετανάστες, που υπήρξαν θύματα αυτής της βίας. Κάποιοι δεν είναι πια ανάμεσα μας, κάποιοι δεν δικαιώθηκαν ποτέ, κάποιοι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να ακουστούν. Η απόφαση αυτή κλείνει έναν αιματηρό κύκλο που κράτησε για χρόνια και που ανεξίτηλα θα φέρει τις βαριές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, για την ασυγχώρητη ανοχή και αδράνειά τους.

Πράγματι, τα κατάφερε ο Παύλος Φύσσας. Με βαρύτατο τίμημα”.  Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια.

Μεγάλη αλήθεια είναι και αυτή που έγραψε πριν λίγες ημέρες στον λογαριασμό του στο Facebook ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου περί νέου ποινικού κώδικα και με αφορμή την παραίτηση Σ. Κοντονή:

“Οι αλλαγές του δεν ψηφίσθηκαν εσπευσμένα αλλά μετά από συζητήσεις μιας δεκαετίας. Στην επιτροπή για την αναμόρφωση του συμμετείχαν αρκετοί απο τους καλύτερους νομικούς της χώρας. Όταν ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος πήρε στον Σταύρο Κοντονή τις διατάξεις ο Κοντονής του είπε ότι θέλει να περάσουν στην υπουργία του.

Η έκτιση των ποινών στην διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει τη διάρκεια των προηγούμενων διατάξεων. Η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων είναι απομεινάρι του παρελθόντος και με αυτήν δεν λύνεται το πρόβλημα, θα βρεθούν άλλοι φασίστες αν υπάρχει ρεύμα στην κοινωνία.

Ο Βασίλης Μαρκής,  Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. διευκρίνησε ότι όλες οι επιτροπές ανεξάρτητα από τη σύνθεση τους που συνέβαλαν στην αναμόρφωση του π.κ. είχαν ζητήσει την καταγραφή της διάταξης για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Καλό είναι να είμαστε λιγότερο υποκριτές και στις ποινές και στην πολιτική και στον δημόσιο λόγο”.