«Τα παλιά χρόνια δεν περιμέναμε το φορτίο από την Κίνα»

Στην εποχή της πανδημίας του κοροναϊού είναι πολύ χρήσιμο να παρακολουθείς τις αναρτήσεις ειδικών επιστημόνων που γνωρίζουν το θέμα καλά για να ενημερώνεσαι ακόμη περισσότερο.

Ένας από αυτούς είναι ο γιατρός-ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και για τις μολυσματικές ασθένειες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας έγραψε λοιπόν πριν λίγες ημέρες κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση και με προβλημάτισε. Ότι πρέπει να έχουμε αυτάρκεια όπου μπορούμε ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ράψουμε πάνινες μάσκες και ιατρικές στολές, όπως παλιά. Τι έγραψε λοιπόν ο κ. Παυλάκης:

«Φτιάξτε πάνινες μάσκες, πάνινες μπλούζες και στολές για προσωπική χρήση, ακόμα και για τα νοσοκομεία. Πλένονται και αποστειρώνονται, και δεν τελειώνουν ποτέ. Προστατεύουν το ίδιο με αυτές που δεν μπορείτε να αγοράσετε πια. Ο ιός σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι και νερό. Γίνετε αυτάρκεις, μην τα περιμένετε όλα από αλλους. Στα ελληνικά νοσοκομεία που ασκήθηκα, μια χαρά τα καταφέρναμε με πάνινες στολές και μάσκες.

Η καλή μάσκα είναι αυτή που εφαρμόζει στο πρόσωπο σωστά. Η πάνινη μάσκα θέλει καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι, γιατί ο ιός και βακτήρια μένουν επάνω. Για να πάτε στο φαρμακείο ή στην αγορά, η πάνινη μάσκα προστατεύει όσο και οι χειρουργικές, αν εφαρμόζει.

Οι Ν95 μάσκες μπλοκάρουν 90% των σωματιδίων, αλλά είναι για τους υγειονομικούς που σας προστατεύουν. Αν τους λείψουν, θα υποφέρετε όσες μάσκες κι αν φοράτε.  Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη τώρα σε Ν95, το εργοστάσιο στη Σαγκάη δουλεύει ασταμάτητα, αλλά το ειδικό πανί γι’ αυτές τις μάσκες είναι σε έλλειψη.

Οι Ιταλοί είχαν έλλειψη Ν95 και βρήκαν πατέντα μια χαρτοσακούλα που επιτρέπει να φυλάνε τη μάσκα μιας χρήσης και να την ξαναβάζουν. Χρειαζόμαστε να μαζεύουμε καλές ιδέες και να τις τσεκάρουμε.

Τα παλιά τα χρόνια χρησιμοποιούσαμε πάνινες χειρουργικές μάσκες που τις αποστειρώναμε κάθε βράδυ, δεν περιμέναμε το φορτίο από την Κίνα.

Όπως εξήγησε ο διακεκριμένος ερευνητής αυτή η λύση είναι καλύτερη από το να βρεθούν οι γιατροί στην πρώτη γραμμή χωρίς πυρομαχικά. Άλλωστε, κατέληξε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πολλές αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με βάση την αδήριτη σκληρή πραγματικότητα.