Τι, ακριβώς, θέλουμε να καταργήσουμε και γιατί; Την ελευθερία διακίνησης ιδεών ή την εγκληματικότητα;
«Μία μύτη να ανοίξει μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο από αστυνομικούς, θα καεί όλη η χώρα». Τάδε έφη γνωστός μου, βετεράνος αστυνομικός, ο οποίος φοβάται πως η κατάργηση του ασύλου θα οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα.
Κάποια χρόνια πριν, όταν περνούσα τα απογεύματά μου στη βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., θυμάμαι τον τρόμο που έσπειραν πολλοί συμφοιτητές μου και την προτροπή: «Μην ξενυχτήσεις, γύρνα πίσω πριν βραδιάσει. Έχουν γίνει πολλά εγκλήματα στην πανεπιστημιούπολη. Μην περπατάς μόνη σου, να βρίσκεσαι πάντα μαζί με άλλους φοιτητές».
Επίσης, θυμάμαι όταν παρακολουθούσα το μάθημα Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Θεολογίας, να βλέπω στις πρώτες σειρές στα αμφιθέατρα, άτομα τρίτης ηλικίας, κοινώς γιαγιάδες και παππούδες που ήθελαν να μάθουν καλύτερα τι πρεσβεύει τόσο ο Χριστιανισμός όσο και οι άλλες θρησκείες. Δεν ήταν, φυσικά, φοιτητές, δεν είχαν περάσει στο Τμήμα με πανελλήνιες ή κατατακτήριες εξετάσεις, ήταν, απλώς, άνθρωποι που είχαν όρεξη να μάθουν.
Με αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μου, με προβληματίζει λίγο η τοποθέτηση της νέας υπουργού Παιδείας, κ. Νίκης Κεραμέως, που σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια της χώρας. «Θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις για την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να αποκλείεται η παρουσία μέσα σε αυτά σε όσους δεν έχουν σχέση» είπε η ίδια.
Η υπουργός επανέλαβε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή θα αφορά στην κατάργηση του ασύλου και διευκρίνισε ότι η ρύθμιση δεν αφορά τροποποίηση του ισχύοντος νόμου αλλά ολική κατάργηση του ασύλου.
Η Ν. Κεραμέως εξήγησε πως στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία θα παρεμβαίνει στο χώρο του Πανεπιστημίου, όπως σε κάθε δημόσιο χώρο, και δεν θα χρειάζεται καμία άδεια από κανέναν.
Αξίζει να θυμηθούμε πως ο νόμος 4485/2017 στο άρθρο 3 § 2 ορίζει ότι στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων. Τι ακριβώς, θέλουμε να καταργήσουμε και γιατί; Την ελευθερία διακίνησης ιδεών ή την εγκληματικότητα; Όταν μιλάμε για πάταξη της εγκληματικότητας, σίγουρα, το άσυλο δεν μας περιορίζει…