Σήμερα ο Κώστας Γαβρόγλου επιχειρεί κάτι τελείως διαφορετικό. Όχι ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις, αντιθέτως ήδη ξεκίνησαν με δυναμικό τρόπο και η αρχή  γίνεται από τα δυτικά.

Δεν πρόλαβαν να ακούσουν οι τοπικοί φορείς του Ρεθύμνου και του Λασιθίου ότι το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται Πανεπιστήμιο και άρχισαν τις συσκέψεις, τις επαφές με το Υπουργείο Παιδείας και τις διεκδικήσεις.

Οι παλιότεροι έλεγαν ότι οι κινήσεις αυτές θυμίζουν την εποχή που το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν υπό δημιουργία. Τότε το Ρέθυμνο κατάφερε και πήρε την πολυπόθητη έδρα του Ιδρύματος. Έχω, βέβαια, ακούσει παράπονο καθηγητών του Ρεθύμνου ότι οι σχολές του Ηρακλείου παίρνουν όλα τα λεφτά. Ο λόγος, όμως, είναι προφανής. Η έρευνα στην ιατρική και τη χημεία κοστίζει περισσότερο από την έρευνα στην ψυχολογία και την κοινωνιολογία…

Για να πάμε στο ΤΕΙ, νομίζω ότι για τους ανθρώπους των ΤΕΙ γενικότερα η υπουργός που δε θα ήθελαν να ξαναπεράσει από το Παιδείας είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, που είχε φέρει το σχέδιο “Αθηνά” με λουκέτα σε τμήματα των ΤΕΙ.

Σήμερα ο Κώστας Γαβρόγλου επιχειρεί κάτι τελείως διαφορετικό. Όχι ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις, αντιθέτως ήδη ξεκίνησαν με δυναμικό τρόπο και η αρχή γίνεται από τα δυτικά. Προσπαθεί, λοιπόν, να καταργήσει τα ΤΕΙ, να προχωρήσει σε συνεργασίες, συγχωνεύσεις, συνέργειες – όπως θέλετε βαφτίστε τις – και να εξελιχθούν όλα τα ΑΕΙ σε Πανεπιστήμια.

Μια και λέμε για ΑΕΙ, θυμάμαι έναν άλλο υπουργό, της ΝΔ τότε, που ήρθε στο Ηράκλειο για τη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ και έγινε δέκτης ενός παράπονου που αφορά και τα περισσότερα ΜΜΕ. «κ. Υπουργέ», έλεγαν τότε οι πρόεδροι, «δεν είμαστε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά όλοι ΑΕΙ. Είναι ένα λάθος που γίνεται ακόμα και από παράγοντες του Υπουργείου και σας παρακαλούμε να διορθωθεί».

Κανείς, όμως, δεν το διορθώνει, πάντα λένε «ΑΕΙ και ΤΕΙ», τι και αν φωνάζω κι εγώ.. Μάταια, βολεύει, βλέπετε, στους τίτλους.

Ε, λοιπόν, ο υπουργός είπε: αφού κολλάτε στους τίτλους, θα γίνουν όλα Πανεπιστήμια να τελειώνουμε. Εντάξει, δεν είπε ακριβώς αυτό, αλλά η λογική του έχει βάση, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να χωρίζεται σε ΤΕ και ΠΕ.

Περιμένουμε να δούμε αν οι πιέσεις από Ρέθυμνο και Λασίθι τελικά θα αποδώσουν καρπούς και τι θα ανακοινώσει από το Ηράκλειο ο υπουργός που αναμένεται τις επόμενες βδομάδες.