Αφού μπορούμε κάλλιστα να τους κάνουμε μάθημα εμείς χωρίς να ταλαιπωρούμαστε με δρομολόγια και να καίμε και βενζίνη…

“Εμένα το παιδί μου ξέρει” είπε κατηγορηματικά μία αφηνιασμένη μαμά σε μία αιφνιδιασμένη καθηγήτρια. Είχε προηγηθεί ένα διαγώνισμα κι ένας κακός βαθμός. Κακός; Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα εκπαιδευτικοί που βάζουν κακούς βαθμούς; Σε ποια παιδιά; Μάλλον, σε ποιων τα παιδιά;

“Ο πατέρας του Νικολάκη είναι δικηγόρος” λέει σιγανά και συνωμοτικά, βεβαίως, στο αυτί η διευθύντρια Δημοτικού στην ανυποψίαστη δασκάλα. Έτοιμη ήταν η κοπέλα να αναφωνήσει ” Κι εγώ τι φταίω;” Αλλά είπε να δείξει ανωτερότητα και να αρκεστεί σε ένα κούνημα του κεφαλιού κι ένα μειδίαμα…

Απηυδυσμένη, θα έλεγα, μια τρίτη εκπαιδευτικός δέχτηκε πίσω μία διορθωμένη άσκηση ενός εφήβου. “Κυρία, ο πατέρας μου είπε ότι το γραπτό μου δεν ήταν για 15, πρέπει να μου βάλετε 17, τουλάχιστον!”. Τάδε έφη ο Κωστάκης, μαθητής Β’ Λυκείου.

Ο πατέρας του μηχανικός, το γραπτό, διαγώνισμα Αρχαίων Ελληνικών. Με μπλε στυλό τα γράμματα του Κωστάκη, με κόκκινο οι διορθώσεις της καθηγήτριας και με πράσινο – για να μην μπερδευόμαστε – οι διορθώσεις επί των διορθώσεων του πατέρα.

Η αναμενόμενη, νομίζω, απόκριση της φιλολόγου έχει ως εξής “Αν ο πατέρας σου ξέρει καλύτερα Αρχαία, γιατί δε σου κάνει ο ίδιος μάθημα;”

Είναι, όμως, να απορεί κανείς γιατί μπαίνουμε στον κόπο να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, στα αγγλικά, στο ωδείο. Αφού μπορούμε κάλλιστα να τους κάνουμε μάθημα εμείς χωρίς να ταλαιπωρούμαστε με δρομολόγια και να καίμε και βενζίνη…

Φυσικά, δε μας ενδιαφέρει το παιδί μας να μάθει αλλά να πετύχει, για αυτό και το τελευταίο διάστημα βρίσκει παντού κανείς συμβουλές για το πώς θα κάνουμε τον γιο μας ή την κόρη μας επιτυχημένους. Για να μη σχολιάσω τις επιπτώσεις που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας.

Αφού, στο τέλος της χρονιάς αυτό που περιμένουμε με αγωνία είναι να αναρτήσουμε τον έλεγχο επίδοσης των παιδιών μας στο προφίλ μας στο Facebook. Πώς αλλιώς θα δουν οι «φίλοι» μας ότι τα δικά μας παιδιά είναι επιτυχημένα;

Μία συμβουλή προς τους εκπαιδευτικούς: να αρχίσετε να βιντεοσκοπείτε τις παραδόσεις σας, να οργανώνετε βραδιές προβολών με ψηφοφορία. Αν πάρετε ικανοποιητικό βαθμό από τους γονείς, μπορείτε να κρατήσετε το πτυχίο σας, αλλιώς κάψτε το!