Οι χώροι πρασίνου δεν έχουν την ίδια επίδραση στον εγκέφαλό μας όταν είναι γεμάτοι από τεχνητές δομές

Οι βόλτες στη φύση και τα τοπία κάνουν καλό στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με την έρευνα επιστημόνων στη Νέα Ζηλανδία. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Canterbury στη Νέα Ζηλανδία και το Michigan State University ερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ των μπλε και πράσινων χώρων.

«Οι μπλε χώροι είναι οι περιοχές που έχουν μεγάλα υδατικά συστήματα, μέρη όπως οι παραλίες. Οι χώροι του πρασίνου είναι περιοχές όπως πάρκα ή δάση.

Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν για να αξιολογηθούν το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης. Έλαβαν υπ’ υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο για να βρεθεί τελικά μια συσχέτιση μεταξύ των ανθρώπων που είχαν θέα της φύσης και της θετικής ψυχικής υγείας.

Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, καθώς οι μπλε χώροι ήταν πολύ καλύτεροι, ενώ οι πράσινοι όχι, επειδή πολλοί από τους πράσινους χώρους μας είναι στις πόλεις και έχουν ανάμεσά τους τσιμέντο. Οι χώροι πρασίνου δεν έχουν την ίδια επίδραση στον εγκέφαλό μας όταν είναι γεμάτοι από τεχνητές δομές.

Όταν περιβαλλόμαστε πλήρως από ένα δάσος ή είμαστε δίπλα στην θάλασσα χωρίς τεχνητά αντικείμενα, τότε υπάρχει δραστική θετική επίδραση στην ψυχική μας ευεξία.

Εμείς δεν έχουμε σχεδιαστεί για να καθόμαστε σε μια καρέκλα υπολογιστή για ώρες μέσα σε κτήρια από μπετόν. Έχουμε κατασκευαστεί για να κυκλοφορούμε και να ζούμε και να έχουμε στενά συνδεδεμένες ανθρώπινες κοινότητες.

Αυτές οι πληροφορίες από τη μελέτη μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό των πόλεων και την ενσωμάτωση της φύσης στον τεχνητό κόσμο μας. Βασικά, πρέπει να αλλάξουμε τον σχεδιασμό της κοινωνίας ως προς το πώς αλληλεπιδρούμε ο ένας με τον άλλον».