Παγκόσμια Ημέρα Zero Waste; Tι είναι πάλι αυτό;  Άλλο ένα πράσινο trend;

Αν και καθιέρωθηκε μόλις πέρσι,μας αφορά όλους και πολύ μάλιστα, όχι μόνο  ως  μια μέρα το χρόνο που οι περισσότεροι καν δεν γνωρίζουν, αλλά ως μια καθημερινή πρακτική αν θέλουμε να έχουμε μέλλον σ’ αυτό τον πλανήτη.

Μηδενική παραγωγή απορριμμάτων σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μηδενικής Παραγωγής Απορριμμάτων,   είναι   ένας στόχος ηθικός, οικονομικός, αποτελεσματικός και ένα όραμα να κατευθύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές συνήθειες τους και να μιμηθοὐν τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους, όπου όλα τα υλικά που απορρίπτονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται πόροι για κάποιον άλλο (αειφορία).

Μόνο στη χώρα μας;

1,7-2,5kg απορρίμματα ανά άτομο την ημέρα παράγουν τα ξενοδοχεία

1,7-2,5kg απορρίμματα ανά άτομο την ημέρα παράγουν τα ξενοδοχεία

19% μόλις είναι το ποσοστό των αστικών αποβλήτων που ανακυκλώνονται στην χώρα μας

68% των ταξιδιωτών προτιμούν eco-friendly καταλύματα

86% των ταξιδιωτών πιστεύουν ότι η επαφή με τη φύση φέρνει ευτυχία, στην μετά covid εποχή

68 κιλά πλαστικό παράγει ετησίως κάθε Έλληνας, που αθροίζονται σε 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του WWF Ελλάς για την πλαστική ρύπανση.

Η ανθρωπότητα  πάλι παράγει περίπου 2,24 δισεκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων μόνο το 55 τοις εκατό διαχειρίζεται σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Κάθε χρόνο, περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή σπαταλούνται και έως και 14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται στα υδάτινα οικοσυστήματα.

Έως και 16 εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών έχουν εναποτεθεί στον βυθό των ωκεανών παγκοσμίως, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Επιστημών της Αυστραλίας – πολύ περισσότερα από αυτά που επιπλέουν στις θάλασσες του κόσμου. Φανταστείτε σε κάθε 30 εκ. ακτογραμμής του πλανήτη να υπάρχουν 18 έως 24 τσάντες αγορών γεμάτες με πλαστικά κομμάτια. Ή περίπου 43 σκουπίδια σε κάθε 100 τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου πυθμένα – το 80% από αυτά είναι πλαστικά διαφόρων τύπων.

Παγκοσμίως 344 είδη έχουν βρεθεί παγιδευμένα σε πλαστικά.

Για την ελάχιστη σημασία, οι πέντε αρχές των μηδενικών αποβλήτων που προέρχονται απευθείας από τους ειδικούς είναι:

Άρνηση (Refuse): αποφύγετε την αγορά προϊόντων με πολλές συσκευασίες.

Μείωση (Reduce): μην αγοράζετε πράγματα που δεν είναι πραγματικά απαραίτητα.

Επαναχρησιμοποίηση (Reuse): επαναχρησιμοποιήστε φθαρμένα αντικείμενα, ψωνίστε μεταχειρισμένα προϊόντα και αγοράστε επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα όπως ανοξείδωτα μπουκάλια νερού.

Κομπόστ (Compost): επιτρέψτε στα οργανικά απόβλητα που σπάνια αποσυντίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής να μετατραπούν σε κομπόστ μέσω καινοτόμων μεθόδων διατήρησής τους. Και, τέλος, Ανακύκλωση (Recycle): χρησιμοποιήστε την ενέργεια και τους πόρους που παράγει η ανακύκλωση αντί να χρησιμοποιήσετε τη διαδρομή υγειονομικής ταφής.

Αν και η ανακύκλωση των αντικειμένων και των συσκευασιών είναι χρήσιμη και αποτελεί καλύτερο τρόπο από την απόρριψή τους στο περιβάλλον, και πάλι δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση: χρησιμοποιείται ενέργεια και προκαλείται σπατάλη πόρων που θα μπορούσε να αποφευχθεί με τον κατάλληλο αρχικό σχεδιασμό των προϊόντων αυτών.

  • Τι μπορούμε να κά;νουμε στην πράξη;
  • Κοιτάξτε τα σκουπίδια σας

Αν ρωτήσετε οποιοδήποτε Zero Waster ποιο είναι το πρώτο βήμα στο ταξίδι για μηδενικά απόβλητα πιθανότατα θα σας πει να κοιτάξετε πρώτα στον κάδο των απορριμμάτων σας. Αρχικά κοιτάξτε μέσα στον κάδο απορριμμάτων και στους κάδους ανακύκλωσης και κάντε μια λίστα με τι πετάτε πιο συχνά. Αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε τι από τα πράγματα που χρησιμοποιείτε έχει περισσότερα απορρίμματα και έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε πρώτα από αυτά τα.

Ιδού μερικά tips για να ξεκινήσετε έναν τρόπο ζωής με μηδενικά απορρίμματα είναι τα παρακάτω:

Πλαστικά σκεύη φαγητού και πλαστικά αντικείμενα κουζίνας : Χρησιμοποιήστε σκεύη φαγητού και αντικείμενα από bamboo, περιορίζοντας έτσι τη χρήση πλαστικού. Τα σκεύη από bamboo είναι 100% ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη βρεφική ηλικία.

Πλαστικά καλαμάκια: Αντικαταστήστε τα πλαστικά καλαμάκια ροφημάτων με καλαμάκια οικολογικά, από bamboo ή κάποιο άλλο ανακυκλώσιμο η βιοδιασπώμενο υλικό.

Σακούλες Πολλαπλών Χρήσεων: Επιλέξτε μια σακούλα πολλαπλών χρήσεων, την οποία μπορείτε τα κουβαλάτε διαρκώς μαζί σας για τα ψώνια σας και αποφύγετε τη χρήση πλαστικής σακούλας.

Οδοντόβουρτσες από μπαμπού: αντικαταστήστε την κλασσική, πλαστική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα με μια οδοντόβουρτσα από bamboo, η οποία είναι βιοδιασπώμενη.

Ανοξείδωτοι θερμοί και μπουκάλια: Επιλέξτε έναν μπουκάλι επαναχρησιμοποιούμενο από ανοξείδωτο ατσάλι και αποφύγετε την αγορά πλαστικών μπουκαλιών νερού, κάνοντας καλό όχι μόνο στην υγεία σας, αλλά και στο περιβάλλον. Αγοράζοντας ένα μπουκάλι νερού πολλαπλών χρήσεων εξοικονομείτε κατά μέσο όρο 156 μπουκάλια νερό ετησίως.

Αποφύγετε τις πλαστικές συσκευασίες: Επιλέξτε λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα που δεν περικλείονται σε πλαστική συσκευασία.