Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έγινε γνωστός όταν με τη διατριβή του έδωσε λύση στο γρίφο τού “υπέροχου ανθρώπου”, Νας
Θα μπορούσε να ήταν συμμαθητής μου, είμαστε περίπου στην ίδια ηλικία. Ωστόσο, ο ίδιος μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά έχει κρητικές ρίζες, ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων και η μητέρα του από την Ιεράπετρα.
Μιλήσαμε πριν από οχτώ χρόνια, όταν ήταν 28 ετών και ετοίμαζε βαλίτσες για το ΜΙΤ.
Ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, είναι πολύ γνωστός πλέον ακόμα και στο ευρύ κοινό, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έδωσε στη Θεσσαλονίκη μία εκπληκτική διάλεξη για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα «5 έως 50 χρόνια».
Αναρωτήθηκε: “Αν μπορούν τα ρομπότ να σώσουν το παγκόσμιο ασφαλιστικό σύστημα από την επαπειλούμενη κατάρρευση. Πόσο πιθανό είναι ένας… καλοκάγαθος αλγόριθμος να εξελιχθεί σε ρατσιστή συνωμοσιολόγο μέσα σε λίγες ώρες”.
- “Θα εναπόκειται στις ηθικές αξίες του …software ενός αυτοοδηγούμενου αυτοκινήτου να αποφασίσει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, όταν το όχημα “συνειδητοποιεί” ότι επίκειται ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα με εμπλοκή πεζών;”
- ”Πώς θα χρησιμοποιήσει τη στατιστική ένα ρομπότ, για να αποφασίσει σε ποιον υποψήφιο πελάτη θα δώσει η τράπεζα ένα δάνειο και ποιος θεωρείται αναξιόπιστος”;
- ”Είναι εφικτό μια ομάδα ανθρώπων να “πείσει” έναν αξιόπιστο αλγόριθμο αναγνώρισης εικόνας ότι μια καραμπίνα που έχει μπροστά του είναι ένα αθώο παιδικό παιχνίδι;”
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έγινε γνωστός όταν με τη διατριβή του έδωσε λύση στον γρίφο του «υπέροχου ανθρώπου», Νας.
Τον Ιούνιο του 2009 έλεγε στην «Π»: «Νομίζω ότι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει η ανθρωπότητα είναι να είναι άνετη όταν γύρω της υπάρχουν περίπλοκα συστήματα που δεν ξέρει τη λειτουργία τους.
Στις νεαρές ηλικίες έχει αρχίσει να γίνεται. Όταν ασχολούμαστε με κάτι καινούργιο, πρέπει να έχουμε τη δέουσα προσοχή. Καλό είναι όταν χρησιμοποιούμε έναν υπολογιστή, να έχουμε μια αντίληψη για το τι γίνεται. Νομίζω ότι τα σχολεία του μέλλοντος θα έχουν ανάλογα μαθήματα».
Σε ερώτηση αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα είχε απαντήσει: «Προς το παρόν, όχι. Δεν το αποκλείω για το μέλλον, απλώς νομίζω ότι αν έρθω αυτή τη στιγμή, θα μειωθεί η παραγωγικότητα διότι οι συνθήκες στην Ελλάδα δε βοηθάνε. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν έρευνα, αλλά οι συνθήκες δεν τους βοηθάνε και για αυτό τον λόγο είναι λιγότερο παραγωγικοί».