Έτυχε πριν λίγες ημέρες να δω την οσκαρική ταινία Slumdog Millionaire, την οποία δεν είχα δει στην ώρα της. Πέρα από την ιστορία του νεαρού αμόρφωτου Ινδού ‘’πρωταγωνιστούν‘’ επίσης οι φτωχογειτονιές της Βομβάης που σήμερα ονομάζεται Μουμπάι.
Βλέποντας την ταινία συνειδητοποίησα ότι πρέπει να αντιληφθούμε πως ανήκουμε στους προνομιούχους του πλανήτη. Όχι ότι δεν έχουμε να παλέψουμε για πολλά, να διεκδικήσουμε άλλα τόσα που θεωρούνται αυτονόητα σε άλλες χώρες.
Όμως αυτά που έχουμε και δεν τους δίνουμε σημασία είναι ο παράδεισος για δισεκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο:
Έχουμε καθαρό νερό να πιούμε. Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Αν και η πρόσβαση στο καθαρό νερό έχει αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα, κάθε χρόνο, 361.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν λόγω διάρροιας.
Η κακή αποχέτευση και το μολυσμένο νερό συνδέονται επίσης με τη μετάδοση ασθενειών όπως η χολέρα, η δυσεντερία, η ηπατίτιδα Α και ο τύφος.
Έχουμε φαγητό. Πάνω από 820 εκατ. άτομα πηγαίνουν να κοιμηθούν κάθε βράδυ νηστικοί. Ο αριθμός των πεινασμένων στην Αφρική συνεχίζει να αυξάνεται, υποκινούμενος από τις συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική επιβράδυνση, μέρος της οποίας προκλήθηκε από την COVID-19.
Επίσης υπολογίζεται ότι 375,8 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή κοντά στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού – που περιλαμβάνει την Ανατολική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Ασία, την Αυστραλία και την Ωκεανία – αντιμετώπισαν πείνα το 2020.
Υγειονομική περίθαλψη. Ας μην πάμε μακριά, περισσότεροι από ένας στους τρεις Ευρωπαίους έχουν ήδη παραιτηθεί από την υγειονομική περίθαλψη λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, σύμφωνα με έρευνα.
Τα παιδιά μας έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Πάνω από 244 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην βασική εκπαίδευση. Σήμερα, 130 εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ το 63% των αναλφάβητων ενηλίκων στον κόσμο είναι γυναίκες.
Έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Σύμφωνα με την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100 εκατομμύρια άστεγοι παγκοσμίως. Πάνω από 4 εκατομμύρια άστεγοι ζουν αυτή την στιγμή στην Ε.Ε.
Ας χαιρόμαστε, λοιπόν, τη δουλειά μας, τα απλά, τα καθημερινά πράγματα, αυτά που θεωρούμε δεδομένα αλλά δεν είναι, όπως η μέρα που μας χαρίζει ο Θεός, ό,τι βλέπουμε, ό,τι ακούμε, ότι έχουμε φίλους και οικογένεια.
Ας χαρούμε τη στιγμή, ας πούμε «δόξα τω Θεώ» κι ας βοηθήσουμε άλλους όπου και όποτε μπορούμε. Ας είμαστε ευγνώμονες. Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνες δείχνουν ότι ο καλύτερος εαυτός μας είναι ο πιο ευγνώμων εαυτός μας.
«Η ευγνωμοσύνη -διάβασα κάπου και συμφωνώ απολύτως-μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής μας, να αποτελέσει καταφύγιο από την αρνητικότητα μέχρι και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας».