Στα εντυπωσιακά συμπεράσματα πρόσφατης έκθεσης για τον πλούτο είναι χαρακτηριστικό ότι οι πλούσιοι μαζί με τις περιουσίες τους αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Και η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την κοινή λογική, δεν οφείλεται στην πολύωρη εργασία, η οποία επίσης έχει αυξηθεί, καταστρατηγώντας δικαιώματα των εργαζομένων.
Κάποιες απαντήσεις δίνονται από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούν στην «Παγκόσμια Έκθεση Πλούτου 2024» της εταιρείας συμβούλων Capgemini, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στους ανθρώπους που έχουν διαθέσιμα χρήματα (πλην της κύριας κατοικίας τους) τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, ουδέποτε υπήρχαν τόσοι πλούσιοι και η περιουσία τους ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλη…
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 5,1% το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, αυτό αποτελεί ρεκόρ, καθώς είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 1997, όταν πρωτοξεκίνησαν να δημοσιοποιούνται οι σχετικές Παγκόσμιες Εκθέσεις Πλούτου.
Σύμφωνα με σχετική αρθρογραφία της Efsyn, ταυτόχρονα ο πλούτος των εκατομμυριούχων έφτασε σε επίσης πρωτοφανή επίπεδα, αγγίζοντας τα 86,8 τρισ. δολάρια (αυξήθηκε κατά 4,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος), παρά την παγκόσμια αστάθεια και το γεγονός ότι την ίδια ώρα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα φτώχειας ή πολύ κοντά σε αυτά.
Η Βόρεια Αμερική γνώρισε πέρυσι την ισχυρότερη αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 7,1%, καθώς και της περιουσίας τους (+7,2%), περισσότερο απ’ ό,τι στην Ασία-Ειρηνικό και την Ευρώπη.
Την αύξηση αυτού του πλούτου επέτρεψε κυρίως η άνοδος των χρηματιστηρίων στον κόσμο: ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση 43% και ο S&P 500 24% το 2023, την ώρα που στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 αυξανόταν κατά 16% και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 20%.
«Οι μετοχές έκαναν άλμα από κοινού με την αγορά της τεχνολογίας, τροφοδοτούμενες από τον ενθουσιασμό για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και τον εν δυνάμει αντίκτυπό της στην οικονομία» αναφέρει το γραφείο στη μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν 71 χώρες και η οποία χρησιμοποιεί ως μεθοδολογία ένα στατιστικό σύστημα απογραφής και μια γραφική απεικόνιση που αποκαλείται καμπύλη Lorenz.
Το 2022, οι πιο πλούσιοι άνθρωποι είχαν δει την αξία της περιουσίας τους να καταγράφει την ισχυρότερη υποχώρηση σε διάστημα δεκαετίας, εξαιτίας αυτή τη φορά μιας αναδίπλωσης των τιμών στα χρηματιστήρια.
Το ύψος των περιουσιών και η παράλληλη αύξηση των ανισοτήτων έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια πολλές συζητήσεις για τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι πιο πλούσιοι να συνεισφέρουν στη φορολογία.
Στην Ομάδα των Είκοσι (G20), η Βραζιλία και η Γαλλία ωθούν για ένα παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στις μεγαλύτερες περιουσίες, ο οποίος θα μπορούσε να αποφέρει 250 δισεκ. δολάρια επιπλέον, αν οι 3.000 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη πλήρωναν τουλάχιστον το ισόποσο του 2% της περιουσίας τους σε φόρους εισοδήματος, ένα από τα σενάρια που συζητούνται.