Βγήκανε τα μπράτσα έξω να φανούνε τα ποντίκια…

Με τις «… επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες» περάσαμε σχεδόν δέκα μήνες και η μονότονα επαναλαμβανόμενη (κάτι σαν) απειλή συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας… Από τον περασμένο Μάρτη που την ακούσαμε για πρώτη φορά από τα αυστηρά χείλη του Χαρδαλιά χάσαμε 5.000 Έλληνες και δοκιμάσαμε τις αντοχές του ΕΣΥ με χιλιάδες διασωληνωμένους και περισσότερα από 140.000  κρούσματα με ή χωρίς συμπτώματα.

Και ο λογαριασμός δεν έχει ακόμα κλείσει… Παράλληλα, η οικονομία έχει πέσει στα Τάρταρα, η ψυχολογία μας στα πατώματα, η παιδεία και η γνώση σέρνονται πίσω από το αργό- μέχρι την εγκαθίδρυση του 5G- internet και η υγεία τραβά την ανηφόρα…

Τα λύματα, εκτός από τα επιβαρυμένα ιικά φορτία, δείχνουν και μεγάλη κατανάλωση σε ναρκωτικά και ψυχοφάρμακα- ευρήματα που δεν βλέπω να εξετάζονται με τη δέουσα προσοχή. Το φλιτζάνι με τα λύματα δεν είναι καλό και δεν χρειάζεται να μας το εξηγήσει καμιά φλιτζανού…

Τι μπορούμε να κάνουμε; Μα να περιορίσουμε τα λάθη και τις αστοχίες. Και φυσικά δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό. Λάθη και παλινωδίες βλέπουμε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Στην πρώτη καραντίνα η Ελλάδα τα πήγε περίφημα και δεν ξέρω αν ήταν ικανότητα, συγκυρία, τύχη ή η αγάπη του Θεού. Όταν όμως έπιασε κι εδώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο μηχανισμός άρχισε να ρετάρει, καταδεικνύοντας μια σειρά λαθών και παραλείψεων στο μεσοδιάστημα.

Το πολύνεκρο- αλλά κατά πολλούς διδαχτικό και με πολλές εμπειρίες και μαθήματα ζωής- 2020 έφυγε με την ελπίδα που άφησαν οι πρώτοι-επικοινωνιακοί- εμβολιασμοί και το 2021 μπήκε με την ευχή να μπολιαστούν όλοι για την επανάκαμψη της ανθρωπότητας. Μόνο που η υπεραισιοδοξία εξέθεσε κάποιους μέχρι το Ντουμπάι… bye bye.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση- που προσπαθεί ματαίως να ρεφάρει με ανασχηματισμό – αποφασίζει εβδομαδιαία αυστηροποίηση της καραντίνας με απόσυρση του click away, που ο Άδωνις αποθέωνε, και λουκέτα σε βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και νυχάδικα, με την προοπτική να επιστρέψουν, λέει, οι μαθητές στα θρανία στις 11 του Γενάρη!

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν χθες για τους υγειονομικούς με κραυγές, ψίθυρους και διαξιφισμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης περί αναβολών, αλλά το υπαρκτό πρόβλημα που δεν αμφισβητείται είναι ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων  εμβολίων της Pfizer/BioΝTecn, τα οποία η Ε.Ε. έχει εγκρίνει, χρηματοδοτώντας από το καλοκαίρι κιόλας την εταιρεία με 100 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την παραγωγική της διαδικασία. Και τώρα την κρίσιμη στιγμή φαντάζει ασθενική.

Την ώρα που η Ελλάδα μέσω της κυβέρνησης διαφήμιζε με πηχυαίους τίτλους τα «σηκωμένα μανίκια», μπορούμε πλέον να πούμε με αυτοσαρκασμό ότι… βγήκανε τα μπράτσα έξω να φανούνε τα ποντίκια!

Ναι, δεν φταίει η Ελλάδα για τις περιορισμένες δόσεις εμβολίων στην παρούσα φάση, ούτε και πρέπει να κληθεί η κυβέρνηση να απολογηθεί για το παράδειγμα του Ισραήλ, που είχε εμβολιάσει με τα ίδια εμβόλια πάνω από το 12% του πληθυσμού του, πριν ακόμα στη χώρα μας παίξουμε τσιμπιά… Ούτως ή άλλως, οι συνωμοσιολόγοι έχουν έτοιμη την απάντηση για… το εβραϊκό λόμπι που κατάφερε να αλλοιώσει-ελέγξει και την εμβολιαστική αλυσίδα!

Τα πράγματα στην πρώτη εβδομάδα του 2021 δεν πάνε καλά. Οι ιεράρχες ξανά “στα κάγκελα” επειδή οι εκκλησίες θα μείνουν αλειτρούητες των Θεοφανίων, απειλούν με αντάρτικο. Οι αγιασμοί των υδάτων και των πιστών ούτως ή άλλως είχαν απαγορευτεί με προηγούμενη ΚΥΑ και το θέμα των καλικάντζαρων ήταν στον αέρα… Χωρίς την αγιαστούρα του παπά, όπως θέλει η παράδοσή μας, δεν φεύγουν και θα μας κατσικωθούν όλο τον χρόνο.

Ένα χρόνο μέσα στον οποίο ελπίζουμε να μη  μας ζητηθεί πίσω  η επιστρεπτέα προκαταβολή, παρά μόνο να μας επιστραφεί η ζωή μας. Και αν σύμφωνα με το Στέλιο Ράμφο, το 2020 πλουτίσαμε από την εμπειρία μας, τουλάχιστον το 2021 να μην… μπουχτίσουμε. Γιατί αυτό θα έχει επιτευχθεί σε μια χρεοκοπημένη κοινωνία από κάθε άποψη. Γι’ αυτό, καλό… μπόλι άνευ άλλης επιλογής και με την ελπίδα να πιάσει και το μεταλλαγμένο στέλεχος του Λονδίνου, που ταξίδεψε και στην Ελλάδα!