Της Άννας Κωνσταντουλάκη

«Η υγεία είναι βασική προτεραιότητα της νέας θητείας της κυβέρνησης» διαβεβαίωνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλοί τον πιστέψαμε.

Πού να φανταζόμασταν αυτό που θα ακολουθούσε;

Πολιτικό μέσον χρειάζεσαι στις μέρες μας, όπως στα παλιά τα χρόνια, για να βρεις γιατρό την ώρα που τον έχεις ανάγκη, για να σε κοιτάξει.

Κατά κοινή ομολογία, η εικόνα στην Κρήτη είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Γράφουμε-δεν γράφουμε, καταγγέλλουμε-δεν καταγγέλλουμε, το ίδιο μάς κάνει.

Οι διοικούντες μάς «γράφουν» κανονικά και απαξιούν να δώσουν έστω και για «τα μάτια του κόσμου» μια απάντηση.

Σου λέει «ας τους να φωνάζουν, κάποτε θα σταματήσουν».

Αλλά ο κόσμος δεν περιμένει να μάθει μόνο από εμάς τα χάλια της δημόσιας υγείας, που με τη σπουδή που έδειξε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και τις ευλογίες της κυβέρνησης, έγινε από τη μια μέρα στην άλλη δυσεύρετη και ιδιωτική .

Τα ζει από πρώτο χέρι και ξέρει πολύ καλά τι πληρώνει από την τσέπη του για φάρμακα, εξετάσεις, χειρουργεία.

Τα βιώνουν όμως και οι υγειονομικοί- όσοι έχουν απομείνει-, που γίνονται λάστιχο με τα «εντέλλεσθε» από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, κατάκοποι, κακοπληρωμένοι, απογοητευμένοι.

Τις απόψεις των πολιτών όσον αφορά στο επίπεδο ικανοποίησής τους από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στη χώρα καταγράφει έρευνα της GPO που έγινε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Συμμετείχαν 1.108 πολίτες και 720 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, από όλη την Ελλάδα.

 Το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας ούτε στο δημόσιο, ούτε στο ιδιωτικό σύστημα υγείας (το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%).

Ικανοποιημένο δηλώνει μόλις το 28,7% των πολιτών.

Το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%.  Θετικά το αξιολογεί το 17,4%.

 Το 56,9% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι.

Το 91,1% είναι ικανοποιημένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας.

 Οι αλλαγές στα νομοθετήματα υγείας αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς:

  • Θετικά σε ποσοστό 27,7% φέτος, έναντι 37,7% πέρυσι.
  • Απεναντίας αρνητικά αντιμετωπίζονται σε ποσοστό 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.

Υπέρ του να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ τάσσονται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών.

Όταν υπάρχουν τόσες αντιδράσεις και σχεδόν 1 στους 2 είναι δυσαρεστημένος από το σύστημα υγείας, τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης;

Ετοιμάζεται να φέρει- υποτίθεται- «αξιοκρατικά νέους διοικητές μετά από τον διαγωνισμό», για να συνεχίσει με τον νυν υπουργό Υγείας την αποτυχημένη  κυβερνητική πολιτική της;