στο  Κουναβιανό φαράγγι

Εδώ γυρίστηκε κυρία το Jurrasic Park;

Ερώτηση  μαθήτριας λίγο μετά τις πρώτες δρασκελιές στο  Κουναβιανό φαράγγι!

Εκεί στα Πεζά, μια ανάσα δρόμο  από το Ηράκλειο  κάτω από την πανέμορφη Μυρτιά, που ετοιμάζεται να βάλει τη ρώσικη φορεσιά της  για το φετινό φεστιβάλ αφιέρωμα  σε ακόμη έναν  σταθμό δημιουργίας και εξέλιξης  του θρυλικού Καζαντζάκη.

Είσοδος στο φαράγγι 9:00πμ  για τους πενήντα μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας. Μαζί μας Σαμαρείτες, φίλοι και μέλη του Πεζοπορικού Συλλόγου (κα Μοραΐτακη –κος Κριτσωτάκης),  καθώς και ο νυν Πρόεδρος του πολιτιστικού της Μυρτιάς  κος Κουκάκης, που μας εμψυχώνει  και μοιράζει μάσκες, για τον κουρνιαχτό, καθώς πολλές πλέον οι αλλεργίες που βασανίζουν μικρούς και μεγάλους.

Το φαράγγι μια όαση, με νερό, ακόμη,  με δυο πανέμορφες μικρές λιμνούλες  και καταρραχτάκια κάτω από τους ερειπωμένους νερόμυλους  μας καλωσόρισε με κοάσματα και μελωδικά τιτιβίσματα.

Το  Κουναβιανό φαράγγι

Οι «δασκαλεμένοι» μαθητές μας το διασχίζουν προσεκτικά ως καλοί πεζοπόροι, ξεφωνίζοντας από πρωτόγνωρη χαρά. Δεν τους πτοούν ούτε τα 5 χιλιόμετρα ούτε τα βάτα, ούτε τα ζουζουνάκια  του φαραγγιού.

Στέκουν σκεπτικοί στην ασβεστοκάμινο αποθαυμάζοντάς τη για το έργο της, ξαποσταίνουν στις πυκνές φυλλωσιές των πλατανιών και μετρούν με τις συσκευές του ΚΠΕ Αρχανών το φώσφορο και την αμμωνία στα βαλτώδη νερά. Η περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000, κομμάτι του οικολογικού πάρκου του Γιούχτα, με πολλά σπάνια ενδημικά φυτά φιλοξενεί ακόμη τα μεταναστευτικά πτηνά που ξαποσταίνουν εδώ.

Το  Κουναβιανό φαράγγι - ασβεστοκάμινο

Αν και η αποστράγγιση λόγω άρδευσης  σε συνδυασμό με τις ελάχιστες βροχές και  τα χημικά που καταλήγουν οδηγεί γρήγορα σε ευτροφισμό, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες για το οικοσύστημα του παραπόταμου αυτού του Καρτερού. Παρ’ όλα αυτά  προσφέρεται για ένα κυριακάτικο περίπατο, καθώς  πριν από κάποια χρόνια η δημοτική αρχή πρόσθεσε ξύλινα γεφυράκια και κιγκλιδώματα  στα δύσβατα σημεία, τα οποία όμως χρειάζονται εκ νέου υποστύλωση.

Οι μαθητές μας έφυγαν ενθουσιασμένοι έχοντας γευτεί με όλες τις αισθήσεις τους, τις περιβαλλοντικές αξίες που σαφώς μέσα στους τοίχους και πίσω από τα σχολικά κάγκελα δεν μπορούν να συλλάβουν.

Η καλλιέργεια των γενεών, η συνεργασία και ο σεβασμός  στη φύση απαιτούν το βίωμα. Φτάνει η εικονική πραγματικότητα… Που έγινε νταντά… και εύκολη λύση… Ας γράψουμε… Ας περπατήσουμε…  Ας παίξουμε…

Χορταριά Συραγώ,

δ/ντρια 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας, δημοσιογράφος