Το κτίριο κόσμημα στην παραλιακή Ηρακλείου που έγινε ερείπιο

Πριν από τρία χρόνια το 2021, το κτίριο Καληωράκη, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνο.

Από τότε, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, οι όποιες προσπάθειες για την αξιοποίηση του έχουν πέσει στο κενό.

Το κτίριο Καληωράκη εκτός από επικίνδυνο έχει χαρακτηριστεί και ως νεότερο μνημείο και ως διατηρητέο, πλέον και μετά τους σεισμούς του 2021 αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, παραμένει  ως ερείπιο πλέον στην παραλιακή, προκαλώντας την αισθητική όσων το βλέπουν, και μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κατάρρευση του.

Βέβαια στο παρελθόν οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι έχει γερά θεμέλια και ο κορμός του κτιρίου «στέκει καλά», αλλά σίγουρα η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει αλλά και οι σοβάδες και τα τμήματα του κτιρίου που κατά καιρούς πέφτουν στο δρόμο μαρτυρούν την επικινδυνότητα του.

Από το 2021 το κλείστηκε με κάγκελα και σύρματα, σε μια ειδική περίφραξη για να προστατευτούν πεζοί και αυτοκίνητα. Το κτίριο κλείστηκε από δύο πλευρές από την παραλιακή, όπου η περίφραξη καταλαμβάνει το ένα ρεύμα του οδοστρώματος αλλά και από την οδό Θεοτοκοπούλου, το δρόμο που μεσολαβεί στο κτίριο και στην Καστέλλα.

Το κτίριο σε ένα δρόμο στον οποίο συχνάζουν πολλοί ξένοι επισκέπτες φωτογραφίζεται πολύ συχνά από τουρίστες … ως αρνητικό αξιοθέατο του Ηρακλείου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1979 και 45 χρόνια αργότερα καταρρέει όπως είναι εμφανές και δεν χρειάζεται κανένας ειδικός για να τοβεβαιώσει.

Πάντως οι σημερινές φωτογραφίες μακρά απέχουν από την περιγραφή που εξακολουθεί να φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Δήμου για το συγκεκριμένο κτίριο, καθώς τα αρχιτεκτονικά στοιχεία χάνονται από τη φθορά, και αναφέρει:

“Το κτίριο αυτό αποτελεί αξιόλογο δείγμα του όψιμου Νεοκλασικισμού και χαρακτηριστικό παράδειγμα αστικής αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Η πρόσοψή του είναι ιδιαίτερα επιμελημένη.

Η μορφολογική της οργάνωση γίνεται με αυστηρούς άξονες συμμετρίας που τονίζονται ιδιαίτερα από τα επί μέρους στοιχεία: Δίδυμοι κίονες Ιωνικού ρυθμού στον εξώστη του πρώτου ορόφου, κολώνες Δωρικού ρυθμού στο μπαλκόνι του ισογείου και ημικυκλική χαρακτηριστική απόληξη του μεσαίου, σε προβολή, τμήματος της πρόσοψης. Οι ποδιές των παραθύρων διαμορφώνονται με πήλινους κιονίσκους (μπαλούστρες) και τα μπαλκόνια έχουν σφυρήλατο κιγκλίδωμα με συμμετρικές διακοσμήσεις”.