Το…αντάρτικο των γαλάζιων για τον διορισμό της Κατερίνας Φουντεδάκη

Για ένα είδος «ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη, ο οποίος, δυστυχώς, επικράτησε» έκανε λόγο η Κατερίνα Φουντεδάκη μετά το «γαλάζιο» αντάρτικο, που οδήγησε στην αναβολή της σημερινής συνεδρίασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου επρόκειτο να συζητηθεί και να εγκριθεί η επιλογή της Καθηγήτριας Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Μετά την πρόταση διορισμού της κ. Φουντεδάκη από την κυβέρνηση, η οποία και φαίνεται να αποσύρεται στη σκιά των αντιδράσεων βουλευτών της ΝΔ, επειδή η καθηγήτρια αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, ήταν εκ των βασικών συντακτών του νόμου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, και επιπλέον φέρεται να είναι υπέρ του δικαιώματος της τεκνοθεσίας για τα ζευγάρια αυτά, η ίδια ανέφερε μιλώντας στο NB Daily πως «η Αρχή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να ορίσει το επιτρεπτό των μεθόδων της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τις επιπτώσεις τους στη συγγένεια, για τα ομόφυλα ζευγάρια ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Είναι άτοπη η σύνδεση».

Ειδικότερα ανέφερε: «Είναι προφανές ότι η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ουδεμία σχέση έχει με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το νόμο για την ισότητα στο γάμο. Η Αρχή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να ορίσει το επιτρεπτό των μεθόδων της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τις επιπτώσεις τους στη συγγένεια, για τα ομόφυλα ζευγάρια ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Είναι άτοπη η σύνδεση.

Η πρόταση μου έγινε από την Κυβέρνηση, επειδή υπερκαλύπτω τα προσόντα για τη θέση. Μου αποδίδονται απόψεις, τις οποίες δεν έχω υποστηρίξει, όπως ότι επιβάλλεται η επέκταση της παρένθετης μητρότητας στους άνδρες. Οι θέσεις μου όχι μόνο είναι σαφείς, αλλά είναι και όλες δημοσιευμένες∙ μπορεί οιοσδήποτε να ανατρέξει σε αυτές. Κάθε άλλο παρά πρέπον είναι να συγχέονται οι προσωπικές μου απόψεις με το σύνολο ρυθμίσεων που εισηγήθηκα, ως όφειλα, στο σχέδιο νόμου. Μου ζητήθηκε, άλλωστε, ένα πλήρες σχέδιο διατάξεων. Θα έλεγα ότι πρόκειται σαφώς για ένα είδος ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη, ο οποίος, δυστυχώς, επικράτησε».
Το κλίμα αναβρασμού ήταν γνωστό τις τελευταίες ημέρες, όπως είχε αποκαλύψει και το topontiki.gr, αλλά χρειάστηκε να επιμείνουν μέχρι τέλους οι αντιδρώντες βουλευτές για να παρέμβει το Μαξίμου.

Οι βουλευτές που διαφώνησαν έντονα ήταν οι Στέλιος Πέτσας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θάνος Πλεύρης, Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Ανδριανός, Φώντας Μπαραλιάκος και Γιάννης Λαμπρόπουλος. Και οι επτά είχαν διαφοροποιηθεί – είτε καταψηφίζοντας, είτε απέχοντας – κατά την ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα δε, με πληροφορίες οι διαμαρτυρίες τους έφτασαν όχι απλά στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι βουλευτές φέρονταν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν την επιλογή Φουντεδάκη με το επιχείρημα ότι “δεν μπορεί να επιβραβεύεται με ένα τόσο σημαντικό αξίωμα που άπτεται της οικογένειας, ένα πρόσωπο που συνέταξε το συγκεκριμένο νόμο”.

Ωστόσο, έδειξαν διατεθειμένοι, ως δεύτερη επιλογή και προκειμένου να μην γίνει “Κούγκι” το κυβερνητικό στρατόπεδο, να παραιτηθούν για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και να αντικατασταθούν από άλλους συναδέλφους τους, πρόθυμους να υπερψηφίσουν την κυρία Φουντεδάκη.

Το Μαξίμου έκρινε τελικά ότι και στη μία περίπτωση – της καταψήφισης της κυβερνητικής επιλογής – και στην άλλη – της αντικατάσταση δηλαδή -, η εικόνα θα ήταν εξόχως προβληματική για τη ΝΔ. Γι’ αυτό και έδωσε εντολή στον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα να αναβάλει τη συνεδρίαση.

Ο κ. Μπούρας αργά χθες το βράδυ ενημέρωσε τα μέλη της ότι η προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί συνεδρίαση αναβάλλεται.

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ