Έχουν…ζωστεί τα άρματα ο Σαμαράς με τον Καραμανλή κατά Μητσοτάκη και φαίνεται ότι το προχθεσινό επεισόδιο δεν σταματάει εκεί, θα έχει και συνέχεια. Πότε; Μα όταν ξεκινήσει η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας , σχετικά με το προφίλ που θα πρέπει να έχει ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας.
Ακόμα ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν επιθυμεί το κόμμα του να μπει στον κύκλο της εσωστρέφειας τη στιγμή που τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα έχουν πάρει απρόβλεπτη τροπή. Κάτι τέτοιο θα απαξίωνε τη Ν.Δ. στα μάτια των πολιτών, καθώς θα την παρουσίαζε ως μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού προβλήματος.
Βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην δώσει συνέχεια στα όσα είπαν πριν από μερικές μέρες στο Πολεμικό Μουσείο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Η τακτική δηλαδή που προκρίνουν οι συνεργάτες του Μητσοτάκη είναι η σιωπή απέναντι στις επικρίσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Καραμανλή προκειμένου να μην τους καταστήσουν παράγοντες εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι με τις ομιλίες τους έβαλαν και τη Ν.Δ. σε κλίμα εσωστρέφειας, καθώς άσκησαν σκληρή κριτική ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κεντρώα στροφή του κόμματος, που σημαδεύτηκε από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αναμένεται τότε να δείξουν τα «δόντια» τους αρνούμενοι οποιαδήποτε μη κεντροδεξιά υποψηφιότητα.
Άλλωστε με αυτή την άποψη έχουν συνταχθεί αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. που μίλησαν στην Κ.Ο., με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Γιώργου Βλάχου, ο οποίος είπε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.
Μέσω διαρροών οι συνεργάτες του Μητσοτάκη διαχωρίζουν πάντως τον Σαμαρά από τον Καραμανλή με τη λογική ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός έκανε προσωπική επίθεση στον Μητσοτάκη ενώ αμφισβήτησε ακόμα και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι κακώς η κυβέρνηση δεν μειώνει το ΦΠΑ, καθώς το μέτρο αυτό έχει αποδώσει όπου εφαρμόστηκε.
Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν την οργή τους για τον επιθετικό τόνο που επέλεξε να έχει ο Σαμαράς, αλλά και για το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να θέλει να συνεχίσει την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό. Και φυσικά δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη…
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ο Νίκος Τσούτσιας, στενός συνεργάτη του Σαμαρά, τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σαμαράς δεν επετέθη στον Μητσοτάκη, αλλά είπε τα αυτονόητα. Επεσήμανε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να φύγει από το κόμμα του, αλλά αντίθετα θα μείνει και θα ασκεί κριτική όταν πρέπει.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην εκδήλωση ήταν και άλλοι δύο πρώην πρωθυπουργοί – συνολικά δηλαδή τέσσερις – που χειροκροτούσαν τις ομιλίες Καραμανλή και Σαμαρά.
Η απάντηση
Ο Μητσοτάκης από τον Economist απάντησε με έμμεσο τρόπο στις αιτιάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών λέγοντας ότι:
«Το 2023 είχαμε δύο εθνικές εκλογές, καταφέραμε να φτάσουμε στο 41%. Κατορθώσαμε να αποδείξουμε ότι είναι εφικτό ένα κεντροδεξιό κόμμα να έχει πολύ ευρεία απήχηση και τη δυνατότητα να συσπειρώσει τόσο πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί όσο και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί κεντρώοι».
Δηλαδή ότι η Ν.Δ. που νίκησε είναι αυτή που ανοίγεται εκτός των παραδοσιακών ορίων της.
Ακόμη, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στον βωμό της αποτελεσματικότητας. «Πιστεύω ότι το μήνυμα ήταν “δουλέψτε σκληρά και κάντε αυτό που μας είπατε ότι θα κάνετε, διότι αυτός ήταν ο λόγος που σας επανεκλέξαμε”» είπε, επιμένοντας ότι εκλογές θα γίνουν το 2027.
Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δουλεύει εντατικά προκειμένου ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να μπορεί να αναφερθεί στη νέα εποχή του επιτελικού κράτους.