Ο Τσίπρας είδε τον Τεμπονέρα και ξεκίνησε νέα περίοδος εσωστρέφειας

Δεν πέρασαν λίγες μέρες και πριν καθίσει η σκόνη από την αποκάλυψη της κοινής εκδήλωσης στις 13 Φεβρουαρίου με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), Μανώλη Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και Έφη Αχτσιόγλου (ΝΕΑΡ), νέο θέμα προέκυψε μετά το ραντεβού του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον Διονύση Τεμπονέρα, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Η συνάντηση, η οποία οριστικοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα έγινε χθες το μεσημέρι σε φιλικό κλίμα στα νέα γραφεία του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ . Μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αλέξης Τσίπρας και Διονύσης Τεμπονέρας συνομιλούν στον ίδιο χώρο, εντούτοις η χρονική στιγμή του συγκεκριμένου ραντεβού, δηλαδή με τους βασικούς πρωταγωνιστές των κομμάτων του προοδευτικού τόξου να αναζητούν γραμμή πλεύσης απέναντι στην κινητικότητα του χώρου, γέννησε πολλές σκέψεις για τα όσα θα επακολουθήσουν των Ευρωεκλογών.

Μέχρι τότε, η συζήτηση ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και το νεαρό στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας περιστράφηκε κυρίαρχα γύρω από τις ευρύτερες εξελίξεις στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά, οι οποίες έχουν εντείνει τον προβληματισμό εντός, εκτός και επί ταυτά του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων για την αποτελεσματικότητα μιας εναλλακτικής, κυβερνητικής πρότασης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού μετέδιδαν χθες πως ο Αλέξης Τσίπρας- όπως λέει το Πρώτο Θέμα- δέχθηκε στο γραφείο του τον Διονύση Τεμπονέρα κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, στο πλαίσιο των αιτημάτων που δέχεται καθημερινά και στα οποία ανταποκρίνεται, για συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του Κόμματος, κρατώντας ανοιχτές τις πόρτες του γραφείου του για παλιούς και νεότερους συντρόφους του. Ακόμη, οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως το πολιτικό ημερολόγιο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κενό μέχρι τα τέλη του μήνα, καθώς ο κ. Τσίπρας δε θα παραστεί σε καμία άλλη εκδήλωση τις επόμενες ημέρες -δηλαδή ούτε σε αυτήν με ομιλητές τους Δ.Τεμπονέρα – Μ.Χριστοδουλάκη και Ε.Αχτσιόγλου- πέραν του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φλεβάρη.

Εννέα μήνες, ωστόσο, από την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει για πρώτη φορά τα χαρτιά του, δίνοντας το «παρών» στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 23-25 Φεβρουαρίου, όπου εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά από βήματος για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, αλλά και τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει παρέμβει το τελευταίο χρονικό διάστημα μόνο για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνική και κομματική βάση για την ανάγκη συντονισμού των δράσεων των προοδευτικών δυνάμεων ως ανάχωμα πρωτίστως στη διαφαινόμενη άνοδο της Ακροδεξιάς.

Η επεισοδιακη ΚΟΕΣ

Εκτός της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα, όμως, στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθόλου ανέφελα δεν εξελίσσονται οι προετοιμασίες του, καθώς νέα ένταση προκλήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, αναφορικά με τον τρόπο ανάδειξης των Συνέδρων, στις 17-18 Φεβρουαρίου. Αν και αρχικά είχε υποστηριχθεί η πρακτική της εκλογής Συνέδρων από τη βάση με φυσική παρουσία στις κομματικές οργανώσεις, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας άνοιξε παράθυρο υβριδικής ψηφοφορίας, δηλαδή δυνατότητας να εκλέγουν συνέδρους και τα νέα- ψηφιακά μέλη του κόμματος, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας iSyriza.

Με αρκετά από τα παλιά στελέχη, ωστόσο, που συμμετέχουν στην ΚΟΕΣ να διαβλέπουν ως ορατό τον κίνδυνο αλλοίωσης των υφιστάμενων συσχετισμών, αλλά και των αποφάσεων που θα προκύψουν με ορίζοντα το 4ο Συνέδριο στα τέλη του μήνα, σφοδρές αντιδράσεις καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου με τους αντιδρώντες να ζητούν να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις αναφορικά με το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Το χορό των αντιδράσεων άνοιξε, κατά πληροφορίες, ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης κοντά στους Ζωή Καρκούλια, Χάρη Τσιόκα, αλλά και Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν ακόμη και στελέχη που στηρίζουν ανοιχτά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να προτιμηθεί η λύση της προσφυγής στον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα, αντί μιας ψηφοφορίας, όπως πρότεινε η πλευρά Σπίρτζη, καθώς οι συσχετισμοί δεν ήταν τελικά με το μέρος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.