Λίγο καιρό πριν τα παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία διατυμπάνιζαν τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας το μαύρο πλαστικό, μετά από τα ευρήματα μιας έρευνας που ήρθαν στη δημοσιότητα. Η μελέτη της Woodruff υπολόγιζε ότι κάθε 10πλάσια αύξηση της έκθεσης σε PBDE (επιβραδυντικών φλόγας), σε μια έγκυο μητέρα προκαλεί μείωση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού της κατά 3,7 μονάδες μόλις γεννηθεί. «Μπορούμε να πούμε οριστικά ότι βλάπτουν τη νευροανάπτυξη», δήλωνε η Woodruff, εξηγώντας ότι «Βλάπτουν τους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους των μωρών».
Λίγες ημέρες μετά οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι οι μετρήσεις τους δεν ήταν σωστές, ενώ λόγω λάθους ο πιθανός κίνδυνος έκθεσης σε τέτοιες χημικές ουσίες από τη χρήση μαύρων πλαστικών σκευών μπορεί να είναι μικρότερος από ό,τι είχαν αναφέρει. Οι ίδιοι όμως επέμειναν ότι ακόμα και μετά το υπολογιστικό τους λάθος, οι επιπτώσεις παραμένουν τρομερά επιζήμιες. Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο; Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για το μαύρο πλαστικό;
Γιατί το μαύρο πλαστικό είναι επιβλαβές;
Το μαύρο πλαστικό δεν περιορίζεται μόνο σε σκεύη και δοχεία τροφίμων. Χρησιμοποιείται ευρέως σε συσκευασίες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων δίσκων, δοχείων για φαγητό και καπακιών για φλιτζάνια καφέ. Υπάρχει επίσης σε περιβλήματα ηλεκτρονικών συσκευών, όπως αυτά για τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Τα αυτοκίνητα περιέχουν επίσης πολλά μαύρα πλαστικά εξαρτήματα και το μαύρο πλαστικό μπορεί να βρεθεί σε συσκευασίες καλλυντικών, όπως μπουκάλια σαμπουάν και δοχεία μακιγιάζ. Επιπλέον, πολλά είδη οικιακής χρήσης, όπως εργαλεία κουζίνας και εξαρτήματα επίπλων, περιέχουν μαύρο πλαστικό. Τα αντικείμενα που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία βέβαια είναι τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη, οι αναδευτήρες, τα δοχεία τροφίμων και τα καπάκια των ζεστών φλιτζανιών, καθώς η έκθεση στη θερμότητα αυξάνει την πιθανότητα διαρροής αυτών των τοξικών χημικών ουσιών στο φαγητό και το ποτό σας. Τα παιδικά παιχνίδια είναι ένας άλλος τομέας μεγάλης ανησυχίας, λόγω της μεγάλης πιθανότητας να μασηθούν ή να πιπιλιστούν.
Σε αντίθεση με άλλους τύπους πλαστικού, το μαύρο πλαστικό ανακυκλώνεται δύσκολα, περιέχει συχνά τοξικές χημικές ουσίες και συμβάλλει στη ρύπανση από πλαστικά. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις επιζήμιες επιπτώσεις του:
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με το μαύρο πλαστικό είναι οι τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο μαύρο πλαστικό. Πολλά μαύρα πλαστικά προϊόντα κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απόβλητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, μόλυβδο, κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα. Τα βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας έχουν συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές και νευρολογικές βλάβες, ενώ βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο μπορούν να διαρρεύσουν στα τρόφιμα και τα ποτά, δημιουργώντας σοβαρούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία. Επιπλέον, το μαύρο πλαστικό μπορεί να περιέχει BPA και φθαλικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Το μαύρο πλαστικό είναι ιδιαίτερα επιζήμιο όταν έρχεται σε επαφή με τρόφιμα, ιδίως με ζεστά τρόφιμα. Όταν θερμαίνεται, το μαύρο πλαστικό μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς χημικές ουσίες στο φαγητό που περιέχει, αυξάνοντας την έκθεση σε τοξίνες. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα τα μαύρα πλαστικά σκεύη, τα δοχεία για φαγητό και τους δίσκους για φούρνο μικροκυμάτων. Οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους από την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες.
Μια άλλη σημαντική ανησυχία είναι η δυσκολία ανακύκλωσής του. Οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης εξαρτώνται από μηχανήματα οπτικής διαλογής για την κατηγοριοποίηση των διαφόρων τύπων πλαστικού, και δεδομένου ότι το μαύρο πλαστικό απορροφά το υπέρυθρο φως, δεν μπορεί να ανιχνευθεί από αυτές. Α Ως αποτέλεσμα αυτής της αποτυχίας, τα περισσότερα μαύρα πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν στις χωματερές μας, στους αποτεφρωτήρες ή πεταμένα στο περιβάλλον μας μετά από μία μόνο χρήση. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση των απορριμμάτων στις χωματερές και στη ρύπανση των ωκεανών και άλλων οικοσυστημάτων, όπου διασπάται σε επιβλαβή μικροπλαστικά που μπορούν να καταποθούν από την άγρια πανίδα και τελικά να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα.
Τι να κάνω για αυτό;
Για να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις του μαύρου πλαστικού, είναι σημαντικό να εξερευνήσετε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Για τα σκεύη και τα δοχεία τροφίμων, ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι επαναχρησιμοποιήσιμος, ανθεκτικός και απαλλαγμένος από επιβλαβείς χημικές ουσίες. Τα σκεύη από μπαμπού και ξύλο είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα, καθιστώντας τα φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Τα γυάλινα και κεραμικά δοχεία είναι ασφαλή για την αποθήκευση και τη θέρμανση τροφίμων, παρέχοντας μια μη τοξική λύση. Τα προϊόντα με βάση τη σιλικόνη προσφέρουν μια άλλη μακράς διάρκειας και μη τοξική εναλλακτική λύση για την αποθήκευση τροφίμων από πλαστικό.
Για άλλους τύπους συσκευασίας και οικιακών αντικειμένων, η επιλογή διαφανών ή λευκών πλαστικών μπορεί να διευκολύνει την ανακύκλωση. Οι εναλλακτικές λύσεις από αλουμίνιο και μέταλλο είναι εξαιρετικές για ανθεκτικές συσκευασίες και καταναλωτικά αγαθά. Οι εναλλακτικές λύσεις με βάση το χαρτί χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη συσκευασία τροφίμων και στους βιοδιασπώμενους περιέκτες, μειώνοντας την εξάρτηση από το πλαστικό. Τα κομποστοποιήσιμα βιοπλαστικά που κατασκευάζονται από υλικά φυτικής προέλευσης αποτελούν μια άλλη επιλογή, αν και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα βιομηχανικών εγκαταστάσεων κομποστοποίησης.
Επιλέγοντας λοιπόν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας, το μπαμπού, το γυαλί ή τα κομποστοποιήσιμα υλικά, μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε δυνητικά επικίνδυνες ουσίες. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα, δηλητηριάζοντας τον εγκέφαλο και τα νεφρά, διαταράσσοντας τη λειτουργία του ανθρώπινου θυρεοειδούς, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και προκαλώντας μακροχρόνιες νευρολογικές βλάβες. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείται να αγοράσετε ένα αντικείμενο από μαύρο πλαστικό, προσπαθήστε να κάνετε μια εναλλακτική επιλογή που ωφελεί τόσο την υγεία σας, όσο και τον πλανήτη.