Στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής της ορθοδοξίας (27 Μαίου – Άγιος Ιωάννης Ρώσος), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο εσπερινός σε ένα πολύ όμορφο ξωκλήσι.
Μάλιστα, στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου κοντά στο Καλό Χωριό Πεδιάδος, στην διακλάδωση Καστελλίου με Ποταμιές, βρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ευγένιος.
Προσιτός και ευδιάθετος, συνομίλησε με μικρούς και μεγάλους ενώ ήταν εκείνος που ξεκίνησε την λειτουργία του εσπερινού.
Προς τιμήν του και η καρέκλα – θρόνος εκτός εκκλησίας, ενώ πραγματοποιήθηκε μια σεμνή αρτοκλασία για τον Άγιο των θαυμάτων.
Το παρόν έδωσαν αρκετοί πιστοί, ο νυν δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης και ο πρώην Γιάννης Σέγκος
Ποιος ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος
Ο ‘Αγιος Ιωάννης γεννήθηκε στη Ρωσία το 1690. Τότε βασίλευε ο Μεγάλος Πέτρος. Το 1711 ξέσπασε πόλεμος με την Τουρκία, στον οποίο πολέμησε και ο Άγιος Ιωάννης. Ο Άγιος πιάστηκε αιχμάλωτος και έγινε σκλάβος ενός Τούρκου, ο οποίος τον μετέφερε στην πατρίδα του, στο Προκόπι της Μικράς Ασίας. Ο Άγιος δεχόταν τις αφόρητες καταπιέσεις και τους εξευτελισμούς των Τούρκων, που προσπαθούσαν να τον κάνουν να αλλαξοπιστήσει.
Η ενάρετη συμπεριφορά του έκανε τον αφέντη του να τον συμπαθήσει και να τον αφήσει ελεύθερο να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα.Σε ηλικία 40 ετών αρρώστησε βαριά και πέθανε. Στις 27 Μαϊου 1730 έγινε η τελετή της ταφής του.
Ο αφέντης του έδωσε την ελευθερία στους χριστιανούς να τον θάψουν χριστιανικά. Τάφηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου και το άγιο σκήνωμά του μπήκε μέσα σε μαρμάρινη λάρνακα.
Το 1832 όμως το λείψανο πετάχτηκε έξω από τη λάρνακα σε σωρό ξύλων για να καεί, από τους στρατιώτες του Τούρκου Χατκεράλ Ογλού Οσμάν πασά, που είχαν ληστέψει όλο το ναό από τα αφιερώματα.
Το λείψανο όμως έμεινε ανέπαφο.Το γεγονός αυτό φόβισε τους Τούρκους που απομακρύνθηκαν και το σώμα του αγίου τοποθετήθηκε πάλι μέσα στη Λάρνακα.Τα θαύματα που γίνονται στη Λάρνακα που φιλοξενεί τα λείψανα του αγίου γίνονται γνωστά και πολύς κόσμος ασχέτου θρησκείας καταφεύγει για να θεραπευτεί.
Στο χώρο δημιουργείται ένα μεγάλο προσκύνημα που δεσπόζει στην Κεντρική Καππαδοκία έως το 1924. Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου Μικράς Ασίας, πήραν μαζί τους το σκήνωμα του Αγίου και το μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα, στην Εύβοια. Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924 με το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης». Το 1930 θεμελιώθηκε μεγαλοπρεπής ναός προς τιμή του Αγίου, που αποπερατώθηκε το 1951.