Με τον πιο γλυκό τρόπο ήρθε και φέτος στην πόλη το νέο έτος.
Ολόκληρη η πόλη γέμισε με την γλυκιά μυρωδιά της παραδοσιακής μπουγάτσας, η οποία θεωρείται must για τους Ηρακλειώτες την πρώτη μέρα του χρόνου.
Ο χαμός στα τοπικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο καθώς όλοι – μικροί και μεγάλοι – έσπευσαν μετά τις πρώτες πρωινές ώρες να απολαύσουν την αγαπημένη τους μπουγάτσα.
Το ίδιο και σήμερα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς
Από την βυζαντινή παράδοση
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στη βυζαντινή παράδοση, αλλά στην πόλη του Ηρακλείου πήρε μια ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά την περίοδο των γιορτών.
Η μπουγάτσα, που παρασκευάζεται παραδοσιακά με φύλλο κρούστας γεμισμένο με κρέμα, τυρί ή κιμά, σερβίρεται συνήθως ζεστή και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Στην πρωτοχρονιάτικη εκδοχή της, η γλυκιά μπουγάτσα είναι αυτή που πρωταγωνιστεί στα πρωινά των Ηρακλειωτών.
Η διάδοση του εθίμου είναι τόσο έντονη, που τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς, τα μαγαζιά του Ηρακλείου γεμίζουν κόσμο, και η ατμόσφαιρα θυμίζει πανηγύρι.
Ατελείωτες ουρές σχηματίζονται έξω από τα πιο δημοφιλή μαγαζιά της πόλης, καθώς όλοι θέλουν να γευτούν την φρεσκοψημένη μπουγάτσα τους και να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με το παραδοσιακό αυτό γλύκισμα.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που τοποθετούν την μπουγάτσα στο κέντρο της οικογενειακής τραπεζαρίας για το πρωινό της Πρωτοχρονιάς, κάνοντάς την έτσι ένα σύμβολο γιορτής και ευημερίας για τη νέα χρονιά.
Και του χρόνου!