O Ραφαήλ Σκαλίδης, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, θα συνεχίσει για τα επόμενα τρία χρόνια την έρευνά του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, το γνωστό Caltech, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.
Ο κρητικός επιστήμονας είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ολοκλήρωσε την διατριβή στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, ενώ τουαπονεμήθηκε η ιδιαίτερα ανταγωνιστική μεταδιδακτορική υποτροφία Χαμπλ της ΝΑΣΑ. Μάλιστα, συγχαρητήρια ανακοίνωση εξέδωσε το ΙΤΕ για τον Δρ Σκαλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει μεγάλη αγάπη στην κρητική μουσική ενώ είναι δεξιοτέχνης της λύρας.
Η ανακοίνωση του ΙΤΕ:
Θερμά συγχαρητήρια στον Δρ. Ραφαήλ Σκαλίδη απόφοιτο του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Πτυχίο 2016, Μάστερ 2018, Διδακτορικό 2022), στον οποίο απονεμήθηκε η ιδιαίτερα ανταγωνιστική μεταδιδακτορική υποτροφία Χαμπλ της ΝΑΣΑ (NASA Hubble fellowship) για να συνεχίσει για τα επόμενα τρία χρόνια την έρευνά του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, το γνωστό Caltech.
Ο κ. Σκαλίδης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κωνσταντίνου Τάσση πάνω σε θέματα του προγράμματος ΠΑΣΙΦΑΗ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, έχει ήδη αναγνωριστεί για τα ερευνητικά του αποτελέσματα.
Το 2019 έλαβε το βραβείο καλύτερου διδακτορικού φοιτητή από το Σύλλογο Φίλων ΙΤΕ, το 2023 το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, και την ίδια χρονιά το αντίστοιχο βραβείο από το διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Astronomy & Astrophysics”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκαλίδης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο, εκτός από τις ικανότητές του στην αστρονομία είναι και δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας μια που έπαιζε σχεδόν επαγγελματικά μέχρι που τον απορρόφησε η αγάπη του για τ’αστέρια!
Είμαστε σίγουροι ότι αν και μακριά από την Κρήτη, όχι μόνο η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα μάθει πολλά από την έρευνά του, αλλά και η ελληνική/κρητική παροικία του Λος Άντζελες θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις μουσικές του ικανότητες!
Συγχαρητήρια Ραφαήλ και εις ανώτερα μια που όπως λέμε στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ “Ο ουρανός δεν αποτελεί το όριό μας!”