Τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται ξανά στα μέσα ενημέρωσης και ειδικά στα διαδικτυακά, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Φαίνεται σα να επίκειται να κατατεθεί από κοινού με τα Σκόπια και την Ελλάδα μια πρόταση που θα ικανοποιεί και τα δυο μέρη.
Θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο δικό μας γήπεδο, το πρόβλημα υπάρχει στους βόρειους γείτονες μας. Προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ του αλβανικού στοιχείου που υπάρχει στη χώρα τους και στην ανάγκη να εξελιχθεί το μικρό αυτό κρατίδιο εντασσόμενο στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ.
Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται θεωρητικά στο κατώφλι εξόδου από το υφιστάμενο πρόγραμμα στήριξης, όμως μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει στα όρια οικονομικής ανέχειας με την ανεργία να μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Πιστεύω όμως ότι τέτοιου είδους μεγάλα εθνικά θέματα δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορο κανένα Έλληνα. Όσο δύσκολα οικονομικά και αν περνάει. Άλλωστε για τη Μακεδονία μας πολέμησαν οι παππούδες μας, τόσοι εθελοντές έφυγαν από την Κρήτη. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανένας Κρητικός ότι μετά τον θάνατο του Παύλου Μελά (13-10-1904) την αρχηγία του Μακεδονικού Αγώνα ανέλαβαν δυο Κρητικοί. Πρώτα ο Γεώργιος Κατεχάκης (Καπετάν Ρούβας) από τον Πλάτανο Μεσσαράς και έπειτα ο Γεώργιος Τσόντος (Καπετάν Βάρδας) από το Ασκύφου της Επαρχίας Σφακίων.
Η λύση για το όνομα των Σκοπίων ενόψει της ενταξιακής τους πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να περιέχει το όνομα Μακεδονία.
Σε διαφορετική περίπτωση να γίνει δημοψήφισμα. Να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
* Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, αντιπρόεδρος ΔΕΠΤΑΗ