Πέρασε η ετήσια επέτειος εμφάνισης του κοροναϊού στην Ελλάδα και η εκδηλωθείσα παγκόσμια τεράστια υγειονομική κρίση συνεχίζεται.
Μία πανδημία που θεωρείται ικανή τώρα αλλά και μετά το πέρασμα της, να ανατρέψει τις ισορροπίες στο κοινωνικό και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Σε αυτό το διάστημα τέθηκαν υπό κρίση και αξιολόγηση όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κράτος,εκκλησία, υγειονομικές υπηρεσίες και η ίδια η κοινωνία.
Τέθηκαν υπό κρίση πρόσωπα και καταστάσεις, αποφάσεις, μέτρα, αποτελέσματα και μετά το τέλος της πανδημίας οι ανακατατάξεις που έρχονται θωρούνται αναπόφευκτες.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δοκιμάστηκε αυτή την περίοδο, έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες και προβλήματα, λάθη και παραλείψεις, από την έλλειψη σοβαρής στρατηγικής υγειονομικής πολιτικής του παρελθόντος.
Το τεράστιο ρήγμα που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία θα περάσουν χρόνια για να αποκατασταθεί και θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια επαναφοράς της σε τροχιά ανάπτυξης.
Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με εκτιμούμενα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δεχθούν υστέρηση στα εισοδήματα τους.
Όλοι θα ανυπομονούν να θεραπευτούν οι πληγές που άφησε η κρίση, απαιτώντας να επανέλθουν άμεσα στην παλαιά κανονικότητα τους.
Τα χειρότερα από όλα τα δεινά της κρίσης ήταν ότι τέθηκαν σε δοκιμασία όλο αυτό το διάστημα η ψυχολογία και η αντοχή των πολιτών.
Η πίεση, ο φόβος και η αβεβαιότητα που έφερε στη ζωή των ανθρώπων η πανδημία προκάλεσαν τραύματα, που η επούλωση των δεν αφήνει περιθώρια λαθών, αναβολών και άλλου είδους παλαιοπολιτικών παιχνιδιών.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί οι απαιτήσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς είναι μεγάλες, με υπεύθυνα λόγια, για συγκεκριμένα έργα και ορατά αποτελέσματα.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας ξεκίνησε καλά, έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Στο δεύτερο και τρίτο κύμα κινήθηκε σε επίπεδα μέτρια, με πολλά λάθη και πισωγυρίσματα.
Δεν υπήρξε καμιά χώρα που να διαχειρίστηκε αυτή ην κρίση με επιτυχία 100%.
Παρά ταύτα η πλειοψηφία των πολιτών παραδέχεται ότι σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση τα πήγε καλά κατά την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με δεδομένα τον ξαφνικό και απρόβλεπτο χαρακτήρα της εκδήλωσης της.
Η αντιπολίτευση σύμφωνα με όλα τα δείγματα από τη αρχή της πανδημίας δεν κράτησε σταθερή και ξεκάθαρη θέση.
Περιορίστηκε κατά κύριο λόγο σε λαϊκισμό και άρνηση, χωρίς να παρουσιάσει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση διαφωνώντας με την κυβέρνηση σε όλες τις αποφάσεις της.
Πρόβαλλε συστάσεις και αντιφάσεις, κατά της αποτυχημένης υγειονομικής πολιτικής, παραδεχόμενη ότι υπάρχει ρίσκο διασποράς στις συγκεντρώσεις και από την άλλη να διοργανώνει εκδηλώσεις κατά της “αυταρχικής” κυβέρνησης.
Μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα δοθούν οι οριστικές απαντήσεις για το ποιος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. θεωρείται βέβαιο ότι η κοινωνία μετά από μια τέτοια μεγάλη κρίση θα επιβραβεύσει τους καλούς υπεύθυνους κρατικούς λειτουργούς και θα απορρίψει τους αρνητές, ανεύθυνους πολίτες και πολιτικούς.
Πρέπει όμως η κοινωνία μεταξύ των άλλων να κάνει την αυτοκριτική της, να απονείμει τα εύσημα στην πλειοψηφία των πολιτών κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας και να παραδεχτεί ότι μετά το δεύτερο κύμα οι πολίτες κουράστηκαν.
Η κυβέρνηση χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από την αντιπολίτευση και από την προφανή πίεση της κόπωσης των πολιτών, εγκατάλειψε τον σχεδιασμό της για την αυστηροποίηση των μέτρων, διατηρώντας ένα ελαστικό στον έλεγχο των μετακινήσεων lockdown χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το παράδειγμα της συνειδητής πειθαρχίας των πολιτών στον πόλεμο κατά της πανδημίας το δίνουν όλοι οι πολιτικοί ταγοί του τόπου.
Για να πείσουν ότι ξέρουν τι κάνουν, γιατί το κάνουν και ότι είναι αποφασισμένοι να το κάνουν για την δημόσια υγεία, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.
Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό ούτε τώρα στις δύσκολες ώρες της υγειονομικής κρίσης, γιατί η πλειοψηφία των πολιτών και των πολιτικών της χώρας, αγνοούν, παραποιούν, και καταστρατηγούν τους κανόνες της πολιτικής ευθυκρισίας.