Με το Φ.Ε.Κ 986Β 22 Μαρτίου 2020 της επιβολής του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού COVID-19 ξεκίνησε ουσιαστικά η πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα. Με τον ίδιο νόμο αρμόδιες Αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, ορίστηκαν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Η περίοδος Μάρτιος 2020-Μαίος 2021 της υγειονομικής κρίσης υπήρξε αδιαμφησβήτητα ο δυσκολότερος χρόνος μετά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2015.
Ο λόγος φυσικά οφείλεται στα νέα Δημοτικά Αστυνομικά Δεδομένα που προέκυψαν από την 11η Μαρτίου όπου με την πρώτη εκδοθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η Δημοτική Αστυνομία τέθηκε ως ίση προς ίσον με λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας, στον αγώνα εφαρμογής των μέτρων κατά της διασποράς του Κορονοϊού.
Οι προσπάθειες της Δημοτικής Αστυνομίας επικεντρώθηκαν στην πραγματοποίηση ελέγχων στο κέντρο της πόλης, στην παραλιακή και σε μεγάλους περιφερειακούς δρόμους του Ηρακλείου.
Στόχος ο έλεγχος λειτουργίας των καταστημάτων, της άσκοπης μετακίνησης πολιτών και της χρήσης των προστατευτικών μέτρων κυρίως σε καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, Μέσα μαζικής μεταφοράς, Σούπερ Μάρκετ, Κομμωτήρια, Εκκλησίες κ.λ.π.
Πραγματοποίησε ελέγχους μετά από τις καταγγελίες πολιτών και προέβηκε σε συγκρότηση κλιμακίων συνεργασίας με ΕΛΑΣ και Ε.Α.Διαφάνειας.
Την περίοδο της πρώτης καραντίνας είναι βέβαιο ότι η κοινωνία αιφνιδιάστηκε, ήταν φοβισμένη και πειθαρχούσε σε μεγάλο ποσοστό.
Παρά ταύτα υπήρξαν περιπτώσεις απειθαρχίας σε μικρό αριθμό πολιτών, όμως σιγά-σιγά με τους καθημερινούς ελέγχους τις οδηγίες, τις συστάσεις και τις παραβάσεις που έγιναν, η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο.
Υπήρξαν περιπτώσεις μεμονωμένης αντίδρασης πολιτών κατά των ελέγχων, στις οποίες ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.
Χαρακτηριστικό και πρωτοφανές στα χρονικά λειτουργίας της Δ.Α. ήταν το περιστατικό βίας στο κέντρο του Ηρακλείου πλατεία Καλλεργών κοντά στην Λότζια, όπου Δημοτικός Αστυνομικός δέχθηκε αναίτια επίθεση πρόκλησης σωματικής βίας από ελεγχόμενο, ο όποιος συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ και παραπέμφθηκε αρμοδίως.
Χαρακτηριστικό επίσης και σπάνιο θεωρείται το περιστατικό ότι λίγες ημέρες αργότερα η μητέρα του νεαρού άνδρα που επιτέθηκε στον αστυνομικό παρουσιάστηκε αυτοβούλως στη Δ.Α. και ζήτησε συγνώμη από τους αστυνομικούς δικαιολογώντας την πράξη του γιού της ως αποτέλεσμα ψυχολογικής επιβάρυνσης του.
Σήμερα μετά την παρέλευση δεκατεσσάρων μηνών πανδημιακής υγειονομικής κρίσης είναι βέβαιο ότι οι συμπολίτες μας έχουν συνειδητοποίηση πλήρως την αναγκαιότητα τήρησης των υγειονομικών μέτρων.Η καθημερινή ενημέρωση σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποδείξει με αποδεδειγμένα στατιστικά στοιχεία την εξέλιξη και την επικινδυνότητα του φαινομένου.
Οι Δημότες Ηρακλείου έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό κατανοήσει και συμμορφώνονται στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων, μετά φόβου Κοροναϊού και των κυρώσεων που επιβάλλονται από τους διενεργούμενους ελέγχους.
Σήμερα η εικόνα στα Εμπορικά Καταστήματα και στην εστίαση είναι θετική, όμως εκείνη η περίφημη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών, η αποφυγή από σπίτι σε σπίτι συναναστροφή και η χρήση της προστατευτικής μάσκας, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Όλες οι στιγμές κατά την διάρκεια της Υγειονομικής κρίσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, κυρίως για τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και την Δημοτική Αστυνομία.
Η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι άτρωτη, όμως σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης κανείς από τους άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς δεν νόσησε ούτε βρέθηκαν ποτέ στα γενόμενα τεστ θετικοί στον κοροναϊό.
Οργανωμένοι, εκπαιδευμένοι και υπεύθυνοι παρά του ότι ήταν αναγκασμένοι ως ελεγκτικός μηχανισμός να κινούνται σε χώρους συνωστισμού, πολυσύχναστους και ευρείας κυκλοφορίας, έδιναν παντού το παράδειγμα τήρησης των περιοριστικών και προστατευτικών μέτρων.
Οι δυσκολότεροι μήνες ελέγχων από την πλευρά της Δ.Α. ήταν ο Νοέμβριος 2020 και Μάρτιος 2021 αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία βεβαιώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις.
Παρά την έλλειψη τιμωρητικής διάθεσης της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν βεβαιωθεί πολυάριθμες παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση, ελέγχων λειτουργίας καταστημάτων και Λαϊκών αγορών και έλλειψη χρησιμοποίησης προστατευτικών μασκών, κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Η Δ.Α παρείχε συνδρομή στην ΕΛ.ΑΣ στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και στην Ε.Α.Δ., σε όλους τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα αυτό στο Δήμο Ηρακλείου.
Οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας προβλέπεται να συνεχιστούν, μέχρι την οριστική άρση των περιοριστικών μέτρων και το τέλος της Υγειονομικής κρίσης.
Ο τελικός απολογισμός έργου των υπηρεσιών που συμμετείχαν στην διαχείριση της κρίσης δεν έχει ολοκληρωθεί όμως είναι βέβαιο ότι η υγειονομική κρίση πέραν των επιπτώσεων που προκάλεσε στην Ελληνική κοινωνία, συνετέλεσε στην εξαγωγή χρήσιμων διαπιστώσεων και ορθών συμπερασμάτων.
Μεταξύ αυτών είναι η ανάδειξη του ρόλου, το σημαντικό έργο της Δημοτικής Αστυνομίας, η χρησιμότητα λειτουργίας της και η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και της ενίσχυσής της.