S.O.S. για τις χριστιανικές Εκκλησίες όλου του κόσμου…  η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να προσπάθησε να κλείσει παλιές πληγές, οπωσδήποτε, όμως, δημιούργησε προοπτικές για να ανοίξουν άλλες. Ατελείωτες οι συζητήσεις για το τι πήραμε και το τι δώσαμε, για το τι φαίνεται «στα χαρτιά» και τι κρύβεται πίσω από τις γραμμές της συμφωνίας. Οργισμένη μια μερίδα συμπολιτών μας με τη χρήση του όρου Μακεδονία, από τους βόρειους γείτονές μας, καθησυχασμένη μία άλλη μερίδα από τη διευκρίνιση του γεωγραφικού όρου, ως Βόρεια Μακεδονία.

Ικανοποιημένοι άλλοι από τη διευκρίνιση της ιστορικής καταγωγής των γειτόνων μας, δυσαρεστημένοι κάποιοι άλλοι, ισχυριζόμενοι ότι αυτά που γράφονται στα χαρτιά είναι «στάχτη στα μάτια» και προορίζονται για να καθησυχάσουν τις δικές μας αντιδράσεις, προσωρινά. Διευκρίνιση ότι οι σημερινοί κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν σχέση με τη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύγχυση και καχυποψία με την τοποθέτηση από προηγούμενες κυβερνήσεις του αγάλματός του και της χρήσης του ονόματός του στο αεροδρόμιο των Σκοπίων…

S.O.S. για τις χριστιανικές Εκκλησίες όλου του κόσμου… είναι γεγονός ότι πολλές παρανοήσεις προέρχονται και από την έλλειψη ακριβούς γνώσης νομικών όρων που αναφέρονται στη συμφωνία, όρων που είναι ή θα έπρεπε να είναι γνωστοί από τα σχολικά μας  χρόνια• όπως: τι είναι ιθαγένεια, τι υπηκοότητα• τι είναι κράτος και τι έθνος. Το κράτος έχει σχέση με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, όπου υπάρχει μια κυβέρνηση και νόμοι που διέπουν τη σχέση του κράτους με το λαό, τους υπηκόους του. Δηλ. η «υπηκοότητα» είναι ο νομικός όρος που συνδέει τον πολίτη με το κράτος (κράτος, από το ρήμα κρατώ, έχω τη δύναμη…).

Η υπηκοότητα είναι συνώνυμη με την «ιθαγένεια». Αντίθετα, το έθνος είναι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν κοινή γλώσσα, κοινή θρησκεία, καταγωγή και κοινές παραδόσεις… Άρα, το έθνος δεν έχει σχέση με γεωγραφικά όρια και μπορεί να είναι διάσπαρτο π.χ. οι έλληνες απανταχού της γης, οι εβραίοι κ.λπ. Έτσι, το έθνος δεν διέπεται και δεν είναι αντικείμενο του Διεθνούς Δικαίου. Επομένως, είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία αναγνώρισε εθνότητα στους γείτονές μας, αφού το έθνος δεν έχει να κάμει με τα νομικά, αλλά με τα πολιτιστικά στοιχεία ενός λαού.

S.O.S. για τις χριστιανικές Εκκλησίες όλου του κόσμου…  με αφορμή το Μακεδονικό, ψάχνουμε, μοιραία, για αναλογίες και ομοιότητες σε άλλα μέρη της Γης. Το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελείται από τις ιδιαίτερες περιοχές Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Η τελευταία, όπως δείχνει και ο όρος, είναι το βόρειο τμήμα του νησιού που ονομάζεται Ιρλανδία. Η νήσος Ιρλανδία (αντίστοιχη του γεωγραφικού όρου Μακεδονία), είναι χωρισμένη στα δύο• στο κράτος της Ιρλανδίας (νομικά αντίστοιχο με εκείνο των Σκοπίων) και σε εκείνο της Βόρειας Ιρλανδίας (αντίστοιχο με την περιφέρεια της ελληνικής Μακεδονίας). Δεν νομίζω ότι οι Βορειο-ιρλανδοί, που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο,  ζήτησαν ποτέ από το κράτος της Ιρλανδίας να αλλάξει το όνομά της σε Νότια Ιρλανδία ή ότι οι μεν καπηλεύονται την ιστορία και της παραδόσεις των δε…

Ας σημειώσουμε ότι το ζήτημα αυτό για εμάς είναι μακρινό και άνευ σημασίας, με τη σπουδαιότητά του, να ελαττώνεται καθώς αυξάνει η γεωγραφική απόσταση. Το ίδιο και το Μακεδονικό για άλλα κράτη και άλλους λαούς!

Στα θετικά της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι μια περιφέρεια της Ελλάδας «υποχρέωσε» ένα κράτος να αλλάξει το όνομά του (από Μακεδονία –αναγνωρισμένο από 140 κράτη) σε Βόρεια Μακεδονία και όχι να έχουμε το σχήμα Μακεδονία (κράτος στα βόρεια) και Νότια Μακεδονία (περιφέρεια της Ελλάδας)!

S.O.S. για τις χριστιανικές Εκκλησίες όλου του κόσμου…  η σύσταση του ελληνικού κράτους έγινε στις 3 Φεβρ. 1830, με το πρωτόκολλο του Λονδίνου και περιλάμβανε την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Στερεά Ελλάδα από τον Αμβρακικό ως τον Παγασητικό (από την Άρτα ως το Βόλο). Η σημερινή ελληνική Μακεδονία προσαρτήθηκε από την Ελλάδα με τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13).

Ο Μέγας Αλέξανδρος, αν και με τα κριτήρια του έθνους μιλούσε ελληνικά και λάτρευε τους θεούς των άλλων «ελληνικών» πόλεων – κρατών, ήταν γνωστός ως Αλέξανδρος ο Μακεδών και όχι Αλέξανδρος ο Έλληνας.

Μέσα στα 13 χρόνια της βασιλείας του και αφού υπέταξε ή συμμάχησε με τις πόλεις-κράτη του σημερινού γεωγραφικού μας χώρου, κατέλαβε τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο, την Περσία και έφτασε ως τις Ινδίες. Μία φυλή στο ορεινό Πακιστάν, οι Καλάς, που αριθμούν γύρω στις 4.000 άτομα, ισχυρίζονται ότι είναι απ’ ευθείας απόγονοι των στρατιωτών του Μεγ. Αλεξάνδρου. Φυσικά, κάθε έλληνας νιώθει υπερήφανος με αυτό το γεγονός. Πρέπει να αναφέρουμε, όμως, ότι γενετικές έρευνες του DNA υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Όμως, αυτό δεν μας ενοχλεί, μια και οι Καλάς βρίσκονται πολύ μακριά μας. Το ίδιο, νιώθουμε υπερήφανοι για το άγαλμα του έφιππου Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια… Μας εξαγριώνει, όμως, όταν οι βόρειοι γείτονές μας υψώνουν ανδριάντα αφιερωμένο στο Μεγαλέξανδρο, παρά το ότι είναι γνωστό ότι αυτά τα σλαβικά φύλα ήρθαν στο χώρο της ευρύτερης Μακεδονίας τον 6 μ.Χ. αιώνα.

S.O.S. για τις χριστιανικές Εκκλησίες όλου του κόσμου…  θα μπορούσε να πει κανείς ότι μας συνδέει κάποιου είδους ιδιοκτησιακό καθεστώς με το μεγάλο στρατηλάτη. Στην παραμικρή αναφορά του ονόματός του, από βορρά(!!!) προερχόμενη, νιώθουμε ότι οι γείτονές μας καπηλεύονται το όνομά του και την ιστορία μας… Προσέξτε καλά.

Το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε το 1948. Πριν, δεν υπήρχε, με τη νομική του έννοια (όπως δεν υπήρχε και το Ελληνικό κράτος πριν το 1830).

Υπάρχει κίνδυνος, ανασκαλεύοντας το ιστορικό παρελθόν μας με τον Αλέξανδρο, να δώσουμε ιδέες στους φίλους μας Εβραίους, που δεν φημίζονται για την απλοχεριά τους, αλλά για τη συνοχή, την αλληλοϋποστήριξη και για το ότι διεκδικούν ό,τι είναι δικό τους κι ό,τι νομίζουν ότι δικαιούνται. Και μην ξεχνάμε ότι ο Χριστός γεννήθηκε εκεί που βρίσκεται σήμερα το κράτος του Ισραήλ.

Φανταστείτε, λοιπόν, στο εγγύς μέλλον, οι χριστιανικές εκκλησίες όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως δόγματος, να λάβουν εξώδικο και να τους ζητείται η καταβολή κάποιου ποσού για τη χρήση του ονόματος του Ιησού Χριστού! Κάθε χριστιανικός ναός να πρέπει να καταβάλλει το παράβολό του και κάθε εικόνα του Χριστού να πρέπει να έχει επικολλημένο στο πίσω μέρος του το ανάλογο χαρτόσημο… Έλα Χριστέ και Παναγία μου!!!

[email protected]