Μια κινέζικη παροιμία λέει ότι, υγεία είναι η μονάδα και όλα τα άλλα αγαθά, δόξα, πλούτος κτλ. είναι τα μηδενικά, που αν τα βάλεις πίσω από την μονάδα, τότε αυξάνεται η αξία της και γίνεται 10, 100, 1000, κτλ. Όταν όμως σβήσεις τη μονάδα, τότε όλα τα μηδενικά δεν έχουν καμία απολύτως αξία, δηλαδή είναι ένα τίποτα.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν στις εκλογές που έγιναν τον Μάιο και τον Ιούνιο 2023, εκμεταλλεύτηκε τη σημασία που έχει η υγεία για τους πολίτες και υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, όπως ότι:

  • α) θα αυξήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία και θα ενισχύσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατά δέκα χιλιάδες (10.000), ώστε να φτάσει η χώρα μας το μέσο Ευρωπαϊκό όρο, που είναι 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.
  • β) θα ανακαινίσει και θα εκσυγχρονίσει 80 Νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη τη Χώρα.
  • γ) θα μειώσει τον χρόνο αναμονής για τις χειρουργικές πράξεις κατά 50% και τον χρόνο αναμονής στα τμήματα Επειγόντων περιστατικών κατά 70%.
  • δ) θα μειώσει τον χρόνο αναμονής στα ραντεβού των εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων κατά 80%
  • ε) θα επεκτείνει το θεσμό του προσωπικού γιατρού σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας και θα εισαγάγει τον θεσμό του συμβούλου υγείας.
  • στ) θα ενισχύσει 300 Κέντρα Υγείας με επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Έτσι λοιπόν οι πολίτες πίστεψαν τις υποσχέσεις της και έδωσαν απλόχερα την ψήφο τους στις 25-06-2023, με αποτέλεσμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όταν όμως πέτυχε το σκοπό της, που ήταν να κερδίσει την ψήφο του Ελληνικού λαού και να σχηματίσει μονοκομματική- αυτοδύναμη κυβέρνηση, ξέχασε όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε στο Ελληνικό λαό και σήμερα κάνει όχι αυτά που είχε υποσχεθεί, αλλά τα ακριβώς αντίθετα.

Υπάρχει μόνο μια δικαιολογία, δηλαδή ότι βρισκόμαστε στον πρώτο χρόνο της νέας κυβερνητικής θητείας, αλλά όμως η καλή μέρα φαίνεται από την αυγή. Το υγειονομικό προσωπικό λοιπόν των Νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας, αντί να αυξηθεί, συνεχώς μειώνεται, οι κτιριακές εγκαταστάσεις παραμένουν στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση, ο χρόνος αναμονής στα έκτακτα περιστατικά αντί να μειώνεται όλο και αυξάνεται.

Ενώ καθιερώνονται τα απογευματινά χειρουργεία, που θα γίνονται και από ιδιώτες χειρούργους ιατρούς έναντι σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, η οποία θα φτάνει μέχρι και τις δύο χιλιάδες ΕΥΡΩ ανά χειρουργική επέμβαση. Έτσι λοιπόν δεν θα χειρουργούνται αυτοί που έχουν απόλυτη ανάγκη, αλλά αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το χρηματικό ποσό που απαιτείται για να εγχειριστούν, ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν μέχρι να οδηγηθούν μονίμως στας αιωνίους μονάς.

Με όλα αυτά λοιπόν, η μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε την δεκαετία του 1980 με την δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τους αείμνηστους Υπουργούς Υγείας Παρασκευά Αυγερινό και Γεώργιο Γεννηματά, δυστυχώς αντί να βελτιωθεί και να προσφέρει ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη στους πολίτες, σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα η υγεία να είναι προνόμιο μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα υγειονομικά τους προβλήματα, ενώ οι υπόλοιποι να περιμένουν μέχρι να έρθει το μοιραίο.

*Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην Δ/ντής ΕΛΤΑ