Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η θέση μας ότι από το τρίτο δανειακό πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τελικά θα περισσέψουν αδιάθετα 27,4 δισεκατομμύρια ευρώ (Ναυτεμπορική, 23/3/2018). Έτσι, παρότι η Κυβέρνηση λαμβάνει 30% λιγότερο δανειακό κεφάλαιο εν τούτοις εφαρμόζει τα μνημονιακά μέτρα στο 100%. Μνημονιακά μέτρα τα οποία πέραν των άλλων προβλέπουν και νέες μειώσεις από 1/1/2019 στις συντάξεις οι οποίες μεσοσταθμικά θα ανέλθουν στο 14%. Επομένως είναι λογικό είτε να μειωθούν τα μνημονιακά μέτρα κατά 30% είτε τελικά η Κυβέρνηση να λάβει και τα υπόλοιπα 27,4 δισ. ευρώ που περισσεύουν από το τρίτο δανειακό πακέτο.
Τα ποσά αυτά σύμφωνα με τις προτάσεις του Κινήματος μας «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως εξής:
α. Για ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, 14 δισ. ευρώ.
β. Για τη δημιουργία ενός Ταμείου Σωτηρίας των Δανειοληπτών, 5 δισ. ευρώ.
γ. Για τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, 8,4 δισ. ευρώ.
Το μνημόνιο και η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο με τεράστιες στρατιές ανέργων και εκατομμύρια φτωχούς. Το πετσόκομμα των συντάξεων είχε ως αποτέλεσμα ένας στους τρεις συνταξιούχους να παίρνει κάτω από 500 ευρώ μικτά. Συγκεκριμένα, 700.000 συνταξιούχοι έχουν μικτές αποδοχές μέχρι 500 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις συντάξεις, σύνταξη γήρατος έως 500 ευρώ μικτά λαμβάνουν 422.711 άτομα, σύνταξη λόγω θανάτου έως 500 ευρώ μικτά λαμβάνουν 165.069 άτομα, ενώ οι αναπηρικές συντάξεις έως 500 ευρώ μικτά είναι 104.082 (Το Ποντίκι WEB, 14/2/2018).
Καθώς το 2019 θα επιβληθούν και νέες μειώσεις στις συντάξεις, η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι αδήριτη. Πολύ δε περισσότερο καθώς από το 2019 και μετά η συνολική μείωση των συντάξεων από την έναρξη των μνημονίων θα αγγίξει σωρευτικά το 70%. (kathimerini.gr, 6/12/2017).
Πολλές φορές με ομιλίες μου στην Ευρωβουλή, με αρθρογραφία και με δεκάδες συνεντεύξεις έχω επαναλάβει τις προτάσεις του Κινήματός μας «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» για την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, η οποία σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και την οποία θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε ακατάπαυστα.
Από την καταλήστευσή τους με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, μέχρι την ουσιαστική τους διάλυση με το κούρεμα του PSI καθώς και τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η απομείωση της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι αποτέλεσμα λανθασμένης διαχείρισής τους.
Και έτσι, ενώ οι τράπεζες σώζονται κάθε τρεις και λίγο με αλλεπάλληλα προγράμματα Ανακεφαλαιοποίησης τα τελευταία χρόνια, το μάρμαρο του PSI συνεχίζουν να το πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Έλληνες συνταξιούχοι.
Ειδικότερα το 2018, οι συνταξιούχοι υφίστανται μειώσεις στις συντάξεις τους ως και 40% (newpost.gr, 9/1/2018).
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, εμείς επικεντρώνουμε τις προτάσεις μας σε τρείς βασικές πτυχές του προβλήματος.
Αρχικά, λοιπόν προτείνουμε να δοθούν 14 δισ. ευρώ από τα ως άνω 27,4 δισ. ευρώ που περισσεύουν από το τρίτο δανειακό πακέτο στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα των Ταμείων. Αυτή η ρευστότητα επενδυόμενη σε δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου με επιτόκιο 3%, θα δίνει 420 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για μια δεκαετία, προσφέροντας έτσι καθοριστική χείρα βοηθείας στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η ακίνητη περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τη μορφή ομολόγων ακινήτων. Έχω ήδη προτείνει την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας αυτής, καθώς και την έκδοση ομολόγων ακινήτων τα οποία θα αγοραστούν από την Τράπεζα της Ελλάδος αντί να αγοράζει στην ποσοτική χαλάρωση τα ομόλογα του ESM και τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Με τον τρόπο αυτόν, θα δοθεί επιπλέον ανάσα ρευστότητας στο ασφαλιστικό μας σύστημα.
Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού, καθώς πρέπει να υπάρξουν νέοι κοινωνικοί πόροι.
Σε σχέση με την αύξηση της απασχόλησης, όπως προαναφέραμε 8,4 δισ. ευρώ από τα παραπάνω 27,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν για τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας και την κεφαλαιοποίησή της υπό ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Επίσης, καθοριστικός παράγοντας για τη μακροχρόνια επιβίωση του Ασφαλιστικού είναι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Έτσι, για την αύξηση των γεννήσεων, επιβάλλονται επιπρόσθετες κοινωνικοοικονομικές παρεμβάσεις υπέρ των πολύτεκνων και των τρίτεκνων.
Επιπροσθέτως, για να βοηθηθούν οι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας με κόκκινα δάνεια, επιβάλλεται με 5 δισ. ευρώ, από τα παραπάνω 27,4 δισ. ευρώ να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Σωτηρίας Δανειοληπτών, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε δανειολήπτη να πάει ο ίδιος να αγοράσει, υπό προϋποθέσεις, το δάνειό του, και μάλιστα στην τιμή πρώτης προσφοράς που κάνουν τα κοράκια.
Οι προτάσεις μας είναι πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες και πρέπει να υλοποιηθούν εδώ και τώρα. Οι συνταξιούχοι καθώς και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας περνούν τον δικό τους Γολγοθά.
Όμως ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται άλλο τη φτώχεια και την εξαθλίωση και σύντομα θα στείλει το μήνυμα σε τρόικα και κυβέρνηση.
* Ο Νότης Μαριάς είναι πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» ευρωβουλευτής, καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης