Ο φίλος Κώστας Ψαρουδάκης στο πρώτο του πολυσέλιδο βιβλίο με τίτλο «Η οικογένεια Ψαρουδάκηδων Αποδούλου Αμαρίου. Δύο αιώνες ιστορίας και λαογραφίας», είχε αποδώσει πραγματική τιμή για τον τόπο του στους δυο αυτούς τομείς.

Και η τιμή αυτή συνεχίζεται με τη νεοφώτιστη έκδοση του «Όταν ήμασταν μικροί…». Ξεκλειδώνοντας το μηχανισμό της μνήμης του ανασύρει από το παρελθόν, που το γεφυρώνει η δεκαετία 1930-40, γεγονότα, περιστατικά, συνήθειες, δοξασίες, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, δεισιδαιμονικές αντιλήψεις αλλά και ιστορικά περιστατικά, τα οποία είχαν σημαδέψει τα πρώιμα χρόνια της ηλικιακής του διαδρομής. Με επιμονή και απόλυτο σεβασμό πολιορκεί τα γεγονότα αυτά και τα εξαναγκάζει να ενεργοποιήσουν την ομιλούσα σιγή τους, για να μας τα προσφέρει ως θεία μετάληψη με τη μορφή βιβλίου 665 σελίδων με 48 ενότητες.

Μας τα προσφέρει ακόμα ως προϊόντα που συλλαμβάνει η απόχη της μνήμης του με την απαραίτητη πληρότητα κα ιστορική υπευθυνότητα. Μας τα παραδίνει ακόμα με την απαραίτητη γλωσσική ομοιομορφία, ως εθνικό κεφάλαιο του πολιτισμού και της πλούσιας κοινωνικής ζωής.

 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Το μυστικό της επιτυχίας
Το μυστικό επιτυχίας της νέας του έκδοσης, που χρονικά εντάσσεται σε επώνυμη επαρχία του Ρεθύμνου, είναι ότι αφορά ολόκληρη την Κρήτη, η οποία τα έχει ζήσει με τις ίδιες ή ομοιόμορφες παραλλαγές.

Για το λόγο αυτό διασκελίζει τα όρια μιας συγκεκριμένης επαρχίας  και αποτελεί «εύοσμον άνθος», που μπορεί και το οσφραίνεται όλο το νησί.

Εξαιτίας του συγγραφέα διασώζεται το πολύτιμο αυτό υλικό από τα σαγόνια του ζηλόφθονου και αφανιστικού χρόνου.

Περιττό να τονίσουμε ότι το νέο βιβλίο έχει πλατύ αναγνωστικό ενδιαφέρον, πράγμα που είχε εκτιμήσει και η Περιφέρεια Κρήτης, που στήριξε οικονομικά την προσπάθεια αυτή.

* Ο Γιώργος Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής