Η ιστορία του κάθε λαού δεν καταγράφεται μόνο στα εμπύρετα πεδία των μαχών και των συγκρούσεων.
Εκτός από τα βιβλία που κυκλοφορούν και μνημονεύονται, υπάρχει ακόμη αφθονία συναφούς υλικού, που βρίσκεται σε άλαλη μορφή στα κρατικά αρχεία και υπηρεσίες, τις βιβλιοθήκες, τους μαρτυρικούς τόπους, τα μοναστήρια και σε πολλές στοματικές, αυθεντικές παραδόσεις.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την ομιλούμενη σιγή της ιστορίας κάθε λαού. Τις φωνές αυτές αναζητά η ιστορία, για να ολοκληρώσει το έργο της. Βρίσκεται λοιπόν απαύστως με τεντωμένο το χέρι και ζητά την ενίσχυσή της με τον πνευματικό μας οβολό και τη συμβολή μας στο έργο και τον εσωτερικό της προορισμό.
Πρόθυμος στο ιστορικό αυτό κάλεσμα αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο γνωστός για τη συγγραφική του δραστηριότητα συνταξιούχος εκπαιδευτικός, κ. Ζαχαρίας Καλοχριστιανάκης.
Τη φορά αυτή πραγματοποιεί έναν προσκυνηματικό, ιστορικό περίπατο στην ιστορική Μονή Κουδουμά, που βρίσκεται στα θαλάσσια ακρόνυχα των Αστερουσίων. Με επιμέλεια και σεβασμό ανακαλύπτει και μετακινεί έντεχνα την επιτάφια πλάκα του μνήματος του παρελθόντος, που αποκαλύπτει άγνωστα και ενδιαφέροντα ιστορικά μυστικά.
Με τα μυστικά αυτά συνδέεται και συνοδοιπορεί για να δει το φως της δημοσιότητας μια επιμελημένη και αισθητικά ανεβασμένη έκδοση, με τον παραπάνω τίτλο.
Η συγκέντρωση του υλικού από το μοναστήρι, τα αρχεία της οικείας Μητρόπολης και άλλες προσφερόμενες πηγές, φανερώνουν την αστείρευτη προσπάθεια και την ασίγαστη έφεση του συγγραφέα.
Χαρακτηριστικά για τη συμμετοχή του μοναστηριού στην περίοδο της γερμανικής κατοχής ο ίδιος μάς λέει προλογικά:«Το συμπέρασμα από όλη την ερευνητική διείσδυση είναι ότι το Μοναστήρι του Κουδουμά εκκενώθηκε δυο φορές από τους ναζιστές κατακτητές του, πυρπολήθηκε, καταστράφηκε και πλήρωσε τη συμμετοχή του στην εθνική αντίσταση με δύο νεκρούς μοναχούς, καθώς και με ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια».
Οι φιλίστορες και γενικότερα οι αναγνώστες δεν απολαμβάνουν μόνο την ιστορικότητα των αναδυόμενων στοιχείων. Απολαμβάνουν ακόμα τη γλαφυρή και ρέουσα γλώσσα που χρησιμοποιεί με τη δημιουργική της πνοή και αφηγηματική της χάρη, όπως μας έχει συνηθίσει και με τα άλλα βιβλία της περιοχής του κυρίως.
Η νέα αυτή έκδοση ακεραιώνεται και ζωοποιείται με την παράθεση μεγάλου αριθμού φωτογραφιών και εικόνων από το χώρο του μοναστηριού.
Η σύντομη μετάφραση του μοναστηριού και της ιστορίας του σε τέσσερις
ξένες γλώσσες αναδίδει μια πρόσθετη ακόμα χάρη.
Συγχαρητήριες ευχές ανήκουν στον Σεβασμιότατο προκαθήμενο της εκκλησίας της περιοχής, τον Ηγούμενο και το αδελφάτο της μονής και τον συγγραφέα για την καταρρακτώδη στην περιοχή του προσφορά.
* Ο Γεώργιος Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής