Ο γνωστός χειρουργός γιατρός κ. Γιώργος Σχορετσανίτης, που ως άλλος Οδυσσέας «πολλών ανθρώπων είδεν άστεα και νόον έγνω»  μας ξεναγεί αυτή τη φορά στο Ουζμπεκιστάν με το βιβλίο του, περιδιαβαίνοντας στις μυθικές πολιτείες του.

Στο πρόσωπο του συγγραφέα, επιβεβαιώνεται για μιαν ακόμη φορά ο συγγραφικός περιηγητικός οίστρος του, ο οποίος και συνεχίζεται αδιάκοπα. Έχοντας μαζί με το επιδέξιο νυστέρι και το χάρισμα του εξειδικευμένου πια ερευνητή, μας προσφέρει το προϊόν της συλλογής του σε καλαίσθητη μορφή βιβλίου των εκδόσεων Πανός.

Κι εδώ όπως και στ’ άλλα πονήματά του, που έχουν την ίδια μεθοδολογική βάση και περιγραφική λεπτομέρεια, καταπιάνεται με το πλούσιο σε ιστορία, άγνωστο και απόμακρο  Ουζμπεκιστάν. Με το νέο του βιβλίο των 472 σελίδων αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ως ενεργός και υπεύθυνος πολίτης της χώρας που επισκέπτεται και με υπευθυνότητα μας περιγράφει.

Κατορθώνει και μας εκφράζει τις ταξιδιωτικές του γνώσεις και ανησυχίες, γύρω από τους λαούς που επισκέπτεται, τη σύντομη ιστορία του πολιτισμού τους, τα μνημεία τους, χωρίς να παραλείπει τίποτα απ’ όσα ο χρόνος έχει σημαδέψει στο πέρασμά του. Ειδικότερα στο νέο αυτό βιβλίο, με τις 58 ενότητές του, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, που είχαν καταφύγει στις διάφορες πόλεις του Ουζμπεκιστάν όπως την Τασκένδη με τους 14 συνοικισμούς προσφύγων, που  υπήρχαν και αφορούσαν Έλληνες.

Είναι γεγονός, ότι για να αξιολογήσει, να ερμηνεύσει και να επεξηγήσει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, χρειάζεται και κάποιες βιβλιογραφικές πηγές ο συγγραφέας, ο οποίος τις επεξεργάζεται ως συνοδευτικά στοιχεία της προσπάθειάς του. Έτσι, το προϊόν της έρευνας, που μας δίνει ο συγγραφέας με την ιδιότητα του έμπειρου και δοκιμασμένου πια ερευνητή προσφέρει ικανοποίηση στον ίδιο τον εαυτό του.

Κεντρίζει παράλληλα το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ειδικότερα όταν οι χώρες που επισκέπτεται ο συγγραφέας βρίσκονται μακαριά και είναι δύσκολα επισκέψιμες.

Το πάντα καλοδουλεμένο και άρτια δομημένο κείμενο του συγγραφέα, συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό πινάκων, εικόνων και φωτογραφιών. Οι εικόνες αυτές, πέρα από την οπτική πληροφόρηση του αναγνώστη, έχουν τη δική τους ιστορική, ερμηνευτική και αισθητική αξία. Ευχή μας να συνεχιστεί με το ίδιο απαράμιλλο ζήλο η προσπάθεια του συγγραφέα, που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας και μας φέρνει κοντά με λαούς την ιστορία και τον πολιτισμό των οποίων γνωρίζουμε.

Θα ήταν παράλειψη να βγει έξω από το κάδρο της επιτυχίας, η συνταξιδευτής και σύντροφος της ζωής του Ειρήνη, με τον άδηλο αλλά πάντα δημιουργικό ρόλο απέναντί του.

* Ο Γ. Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής