Μόλις κυκλοφόρησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογική έκδοση, της διακεκριμένης φιλολόγου και καταξιωμένης λογοτέχνιδος κ. Βιβής Τζώνη, που φέρει το μονολεκτικό τίτλο “ΑΜΗΤΟΣ”.

Ένας λιτός τίτλος, ο οποίος παραπέμπει σε μια απλή συγκομιδή πνευματικών αγαθών, χωρίς να αποκαλύπτει την ιδιαιτερότητα του περιεχομένου του βιβλίου, ένα περιεχόμενο γεμάτο περγαμηνές!

Και δικαιώνεται ο αείμνηστος Γεώργιος Παπαγεωργίου, δ/ντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου και πνευματικός ταγός, ο οποίος αποκάλεσε την κ. Τζώνη “σεμνή προς Ελικώνα οδοιπόρο”.

Πραγματικά η συγγραφέας παρά τις εγνωσμένες λογοτεχνικές ικανότητες και την επίσημη αναγνώριση του πνευματικού της έργου, διατηρεί χαμηλό προφίλ και παραμένει σεμνή και μετριοπαθής, αρετές που έχουν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί από τους ομότεχνούς της και γενικά τους λογοτεχνικούς κύκλους.

Εξάλλου η ίδια η συγγραφέας αφήνεται, προλογικά, στην κρίση του αναγνώστη αν βρίσκεται ακόμα “στο πρώτο σκαλί στης ποιήσεως τη σκάλα”, τη στιγμή κατά την οποία η παρούσα συλλογή συνοδεύεται από ένα πλήθος διακρίσεων, βραβείων και επαίνων από επίσημους φορείς.

Είναι πρόδηλο, άλλωστε, ότι τόσο το ποιητικό, όσο και το πεζογραφικό της έργο, έχει κριθεί από αδιαμφισβήτητους βιβλιοκριτικούς, οι οποίοι συγκρίνουν και αξιολογούν μεγάλο αριθμό λογοτεχνικών έργων, αποδίδοντας, απόλυτα αξιοκρατικά, τα εύσημα στους διακριθέντες δημιουργούς.

Ο λάτρης της ποιήσεως, γνωστός δημοσιογράφος και αείμνηστος σύζυγός μου Απολλόδωρος Σαατσάκης, είχε εντρυφήσει στο ποιητικό κυρίως έργο της κ. Τζώνη και υπήρξε θερμός θαυμαστής του εξαιρετικού της ταλέντου. Το θαυμασμό και τη βαθμιά εκτίμησή του, είχε επανειλημμένα εκφράσει με εντυπωσιακές κριτικές, κάποιες από τις οποίες υπάρχουν ακόμα στο διαδίκτυο.

Να συμπληρώσω πως στη συλλογή “ΑΜΗΤΟΣ”, εκτός από τα διακριθέντα βραβευμένα ποιήματα, υπάρχουν πολλά ακόμα ιδιαιτέρου κάλλους, που ο στοχασμός, η ευαισθησία, η εικονιστική δύναμη και πρωτοτυπία και η μεγάλη εκφραστική ικανότητα της προικισμένης δημιουργού συναρπάζουν πραγματικά.

Αναφέρομαι ενδεικτικά:  “Θύμησες”, “προσμονή”, “αποθήκες”, Σ’ αναζητώ”, “ποίηση”, “Κυβερνήτης”, “Ελληνικό θαύμα” κ.ά.

Είναι βέβαιο ότι η ανοδική πορεία της “σεμνής οδοιπόρου” έχει φτάσει ήδη στις ιτιές του Ελικώνα.